Helsingi uus lastehaigla on väikestele patsientidele kohati eluohtlik

Copy
Helsingi Uus lastehaigla Meilahtis.
Helsingi Uus lastehaigla Meilahtis. Foto: Paju / Wikimedia Commons

Helsingis Meilahtis asuva uue lastehaigla (Uusi lastensairaala) õed ning haiglas olevate laste vanemad rääkisid YLE uurivale toimetusele MOT, et nad on mures patsientide turvalisuse pärast.

Uues lastehaiglas viibivad Soome kõige tõsisemate tervisemuredega lapspatsiendid, näiteks südame- ja vähihaiged ning organidoonorit ootavad lapsed.

Hoone ehitusest osa tuli kogutud annetustest, mida oli kokku 40 miljonit eurot. Ülejäänud summa ehk 184,5 miljonit eurot tuli avalikest allikatest.

Haigla avati eelmisel sügisel ning sealsetest probleemidest hakati rääkima kevadel, vahendas MOT. Nimelt on aasta jooksul haiglas olnud juba neli veeõnnetust, mitu olulist masinat on lakanud töötamast, sealhulgas ka patsientidele mõeldud lift.

Haiglas on olnud ka olukord, kus vastsündinu elu oli ohus, sest alla kukkus laeplaat. MOTiga rääkinud õe sõnul jäi õnnetusest puudu vaid mõni sentimeeter.

Lastehaigla ehitusjärelevalve eest vastutava ettevõtte Haahtela Oy juhi, professor Yrjänä Haahtela sõnul on probleeme analüüsitud. Tema sõnul oli näiteks allakukkunud laeplaati rikutud hoolduse käigus ning sarnase õnnetuse kordumise vältimiseks on ette võetud ohutusabinõusid.

Haigla õdede sõnul on lapsi voodite külge seotud, sest nende valvamiseks ei jätku personali. Sageli peavad laste vanemad lapsi ise valvama.

«Lapsi ei seota voodi külge personalipuuduse tõttu,» kommenteeris haiglajuht Jari Petäjä. Tema sõnul suhtub haigla väga tõsiselt patsientide turvalisusesse. «Patsientide turvalisus Uues lastehaiglas on samasugune kui vanas kliinikus.»

Haiglaga seotud probleeme käsitleb ka Lõuna-Soome regionaalne järelevalve, kellel on menetlus pooleli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles