Briti ülemkoda: kuninganna jõustas leppeta Brexitit välistava seaduse (5)

Copy
Kuninganna Elizabeth II.
Kuninganna Elizabeth II. Foto: PA images/Scanpix

Briti kuninganna Elizabeth II andis ametliku heakskiidu seadusele, mis sunnib valitsust Brexitit edasi lükkama juhul, kui see ei suuda parlamendi seatud tähtajaks Euroopa Liiduga lahkumisleppes kokkuleppele jõuda.

«ELi lahkumisseadus sai kuningliku heakskiidu,» teatas Briti parlamendi ülemkoda Twitteris viitega äsja jõustunud seadusele. Parlamendi alamkoda võttis 4. septembril vastu seaduse, mis sunnib peaminister Boris Johnsonit paluma ELilt 31. oktoobriks kavandatud Brexiti tähtaja edasilükkamist juhul, kui uut lahkumislepet ei ole sündinud ELi oktoobrikuise tippkohtumise ajaks.

ELi korraline tippkohtumine on kavas 17.-18. oktoobril. 

Briti välisminister Dominic Raab on öelnud, et valitsus kavatseb selle seaduse kohtus vaidlustada. 

Seaduse tekstis seisab, et kui valitsus 19. oktoobriks ELiga lahkumisleppes kokkuleppele ei jõua, peab peaminister paluma ELilt Brexiti edasilükkamist 31. jaanuarini 2020. Edasilükkamisele saab teha erandi vaid juhul, kui alamkoja saadikud hääletavad enne 19. oktoobrit leppeta Brexiti poolt, mis on ebatõenäoline. 

«Selle seaduse eesmärk on tagada, et Ühendkuningriik ei lahku 31. oktoobril EList ilma leppeta, kui just parlament sellele oma nõusolekut ei anna,» lausus seaduseelnõu esitanud Tööpartei parlamendisaadik Hilary Benn. 

Johnson on öelnud, et ei aktsepteeri Brexiti edasilükkamist, see seadus õõnestab valitsuse läbirääkimispositsiooni ELiga ja sunnib teda aktsepteerima Brüsseli tingimusi. 

Seadus sisaldab ka koopiat kirjast, mida peaminister peaks Euroopa Ülemkogu eesistujale Donald Tuskile ajapikenduse taotlemiseks kirjutama. Seadus kohustab peaministrit viivitamatult nõustuma ELi liidrite pakkumisega Brexit 31. jaanuariks edasi lükata. Kui ELi liidrid pakuvad peaministrile teist kuupäeva, on Briti valitsusjuhil kaks päeva aega sellega nõustuda. 

Ainus viis selle stsenaariumi korral edasilükkamisega mitte nõustuda on selle mahahääletamine Briti parlamendis nende kahe päeva jooksul. 

Kui Brexiti edasilükkamises saavutatakse kokkulepe, peab Briti valitsus avaldama 30. novembriks aruande, «selgitades missugust edu on saavutatud läbirääkimistel Ühendkuningriigi suhete üle Euroopa Liiduga». Seejärel peaks valitsus esitama uue aruande 10. jaanuaril oma Brexitiga seotud plaanide kohta. 

Kui 31. jaanuariks on lahutusleppe ELiga endiselt sõlmimata, peab peaminister paluma ELilt Brexiti järjekordset edasilükkamist. Lõplik otsus Suurbritannia EList lahkumise edasilükkamise üle on samas ELi ülejäänud 27 liikmesriigi liidrite teha.  

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles