Leppeta Brexit võib taastada brittide alkokruiisid

Copy
Müügil alkoholipudelid ühes Šotimaa Glasgow linna poes.
Müügil alkoholipudelid ühes Šotimaa Glasgow linna poes. Foto: Russell Cheyne / Reuters / SCANPIX

Kui Ühendkuningriik peaks lahkuma Euroopa Liidust leppeta, siis ei pea blokist kodumaale naasevad britid enam mandrilt ostetud alkoholi- ja tubakatoodete pealt tollimaksu maksma, teatas valitsus täna. See võib tuua tagasi niinimetatud alkokruiisid, mis olid väga menukad 1980. aastatel ja 1990. aastate algul.

Briti valitsus loobub maksudest ka vastupidises suunas liikuvate sarnaste toodete puhul. Eesmärk on toetada ÜK turismisektorit, ütles rahandusminister Sajid Javid.

EL lõpetas tollimaksuvaba poodlemise liikmesriikide vahel 1999. aastal, sest pidas seda ühisturuga sobimatuks.

Jätkub praegune süsteem, mis lubab EL-ist lahkuvatel brittidel tuua koju piiramatus koguses alkoholi ja sigarette, kui nad maksavad nende pealt maksud ära lähteriigis. Samas saavad nad võimaluse osta neid piiratud koguses maksuvabalt Euroopa tollimaksuvabadest poodidest, teatas valitsus.

Tollimaksuvaba poodlemist juba lubatakse neile, kes reisivad EL-i-välistesse riikidesse.

«Tahame, et inimesed saaksid nautida raskelt välja teenitud puhkust ning see otsus lubab puhkajate rahakotil pisut enamat teha,» lausus Javid.

Sammu kaalus ka eelmise peaministri Theresa May valitsus. Tollal arvati, et jõustumisel väheneks ÜK maksutulu aastas 150-200 miljonit naela (167-223 miljonit eurot).

Praegune valitsus ennustab, et pudel veini saab lennujaama tollimaksuvabades poodides olema kuni 2,23 naela ehk 2,5 eurot odavam.

Konservatiivse erakonna parlamendisaadiku Charlie Elphicke'i sõnul aitaks muudatus rannikulinnu nagu Dover, mida tema esindab. «See annab turismile suure tõuke, aidates Brexiti järel meie rannakogukondi ja praamitööstust,» ütles ta päevalehele The Sun.

Rannikulinnad nagu Dover olid 2016. aasta Brexiti referendumil ühed agaraimad EL-ist lahkumise toetajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles