Raport: äärmuslik tsensuur kehtib 10 riigis (1)

Copy
Protestiplakat ajakirjandusvabaduse kaitseks. Foto on illustratiivne.
Protestiplakat ajakirjandusvabaduse kaitseks. Foto on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Ajakirjandusvabadusega on lood halvimad Eritreas ja äärmuslik tsensuur on kehtestatud veel üheksas riigis, teatas USA-s tegutsev Ajakirjanike Kaitse Komitee (CPJ).

Olukord on halvim Eritreas, Põhja-Koreas ja Türkmenistanis, kus meedia «teenib riigi suuvoodrina ja mistahes sõltumatut ajakirjandust tehakse eksiilist,» öeldi teisipäeval avaldatud raportis.

Ülejäänud nimekirjas olevad riigid «kasutavad kombinatsiooni robustsetest meetmetest nagu ahistamine ja meelevaldne vahistamine, ja keerukast jälgimistegevusest ja häkkimisest, et sõltumatut meediat suukorvistada», seisis raportis.

Saudi Araabia, Hiina, Vietnam ja Iraan toodi välja riikidena, kus «ajakirjanikke ja nende peresid vangistatakse ja ahistatakse, samal ajal kui käib ka interneti ja sotsiaalmeedia monitoorimine ja tsenseerimine», leidis ühendus.

«Internet pidi tsensuuri ajalukku jätma, kuid seda ei juhtunud,» ütles CPJ tegevdirektor Joel Simon.

«Paljud maailma enim tsenseeritud riikidest on väga ühendatud ja aktiivse internetikogukonnaga. Need valitsused rakendavad vanamoodsat brutaalsust koos uue tehnoloogiaga, mis on tihti ostetud Lääne firmadelt, et suruda alla teisitimõtlemist ja kontrollida meediat,» lisas ta.

Raportis käsitleti kümmet riiki, kus meedia on valitsuse lõa otsas. Nimekirjas on ka Ekvatoriaal-Guinea, Valgevene ja Kuuba.

Raportis märgiti, et ka teistes riikides, näiteks sõjast räsitud Süürias, Jeemenis ja Somaalias on tingimused meedia jaoks «väga keerulised, kuid mitte tingimata omistatavad valitsuse tsensuurile».

Toodi välja, et Eritreas on riigil õiguslik meediamonopol ja ajakirjanike alternatiivsed infoallikad, nende seas internet, on piiratud valitsuse kontrollitud internetiteenuste kaudu.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un on võtnud kasutusele raadiosignaalide tõkestajad ja varustuse raadiosignaalide tuvastamiseks, et piirata rahvast infot jagamast, öeldi raportis.

Hiinas on CPJ teatel aga keerukaim tsensuurisüsteem, mille osa on niinimetatud Suur Tulemüür. Samuti hoiavad ametivõimud silma peal sotsiaalmeedial ja rahvusvahelistel ajakirjanikel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles