Soomlaste UPM seiskab paberimasina ja koondab 179 töötajat

Copy
UPM Kymmene vineerivabrik Otepääl.
UPM Kymmene vineerivabrik Otepääl. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Soome metsandusettevõte UPM plaanib seisata ajakirjapaberit tootva masina Raumal. 1971. aastal ehitatud SC-paberitootmismasina ehk Rauma paberimasina nr 2 töö plaanitakse lõpetada selle aasta lõpuks.

Tööliste koondamise läbirääkimised algavad täna ning esialgse hinnangu kohaselt kaotab töö 179 inimest, kellest 14 on ametis ajutiselt. UPMi Rauma tehases on praegu 520 töötajat.

Kahe allesjääva pabermasina töö jätkub tavapäraselt.

«See on Rauma paberitehasele must päev, kuid see ei tulnud suure üllatusena. Tootmine on vähenenud juba mitu aastat järjest ning nüüd tuli meie kord. Palgata puhkustest enam ei piisa,» nentis tehase juht Timo Suutarla.

UPM teatas, et korraldab ümber ka oma muid tegevusi, eesmärgiks vähendada katteta paberitootmist. Muudatuste tulemusena peaks paranema ettevõtte konkurentsivõime.

«Turg on viimase kümne aastaga vaikselt langenud. Nüüd on langus muutunud järsemaks ning meil on liiga palju tootmisvõimsust,» ütles Suutarla. Tema sõnul vähendab ühe masina sulgemine kahe teise masina konkurentsivõimet, kuna kulusid on olnud lihtsam jagada kolme masina vahel.

Viimati peatati Raumal pabermasina töö aastal 2013 ning siis jäi tööta ligi 90 inimest.

UPM plaanib muu hulgas müüa ka oma Prantsusmaal Couronne'is asuva ajalehepaberit tootva tehase. Kui see teoks saab, siis väheneb UPMi SC-paberi tootmine 265 000 tonni võrra ning ajalehepaberi tootmine 240 000 tonni võrra.

Rauma paberitehases ühe masina sulgemine annaks UPMile aastas 20 miljonit eurot säästu. Lisaks on UPMil plaan luua Poola Wrocławisse teeninduskeskus, mis mõjutab ettevõtte teatel 168 töökohta 11 eri paigas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles