Jaapan võib hakata Fukushima reovett ookeani valama

Copy
Sellistes konteinerites hoitakse Fukushima tuumajaama reovett.
Sellistes konteinerites hoitakse Fukushima tuumajaama reovett. Foto: Toru Hanai / REUTERS / Scanpix

Jaapani keskkonnaministri sõnul tuleb Fukushima tuumajaama reovett hakata peagi konteinerite täitumise tõttu Vaiksesse ookeani valama või leida mõni jätkusuutlik alternatiiv.

Pärast 2011. aasta märtsi tsunamit on Daiichi tuumajaama kogunenud üle miljoni tonni reovett. Ettevõte Tokyo Electric Power (Tepco) on olnud hädas põhjavee juurdevooluga, mis saastub kokkupuutel kolme kahjustunud reaktori jahutamiseks kasutatava veega.

Tepco on üritanud liigveest enamiku radioaktiivseid osakesi eemaldada, kuid tehnoloogiat vee puhastamiseks triitiumist ehk üliraskest vesinikust ei ole olemas.

Rannikualade tuumajaamad valavad tavaliselt triitiumi sisaldava vee maailmamerre, sest ka looduses esineb triitiumi väikestes kogustes.

Tepco tunnistas aga eelmisel aastal, et konteinerites hoitav vesi sisaldab ka muid ühendeid peale triitiumi. Praegu hoitakse tuumajaamast pärinevat saastevett ligi tuhandes konteineris, kuid Tepco on hoiatanud, et neil saab 2022. aasta suvel hoiuruum otsa.

«Ainus võimalus oleks see merre lasta ja seda lahjendada,» lausus keskkonnaminister Yoshiaki Harada tänasel pressikonverentsil. «Seda peab arutama veel valitsus, kuid ma tahtsin pakkuda oma lihtsalt nägemust.»

Reovee käitlemise üle ei otsustata enne, kui valitsus on saanud ekspertide kogult asjakohase raporti. Mõned teised võimalused, mida kaalutakse, on vedeliku aurustamine või selle hoiustamine pikema aja vältel.

Harada ei maininud, kui palju vett plaanitakse ookeani lasta. Jaapani Aatomienergia liidu Fukushima kahjutustamise komitee esimehe Hiroshi Miyano hiljutise uuringu kohaselt võib minna 17 aastat vee puhastamiseks radioaktiivsetest ainetest ja tuumajaama ohutusstandarditele vastavaks muutmiseks.

Otsus reovesi merre lasta vihastaks kohalikke kalureid, kes on pidanud viimased kaheksa aastat võitlust oma elatise taastamise nimel.

Ka naaberriik Lõuna-Korea on väljendanud muret, et reovee merre valamine kahjustaks nende mereandide mainet. Eelmisel kuul kutsus Soul vaibale Jaapani saatkonna vanemametniku, et nõuda selgitust, mida Jaapan kavatseb Daiichi tuumajaama reoveega ette võtta.

Jaapani valitsus kulutas 34,5 miljardit jeeni (ligi 300 miljonit eurot), et rajada külmutatud maa-alune vall, millega hoitakse põhjavett kolmest kahjustunud reaktorist eemal. Valliga on suudetud aga vähendada põhjavee juurdevoolu 500 tonnilt päevas sajale tonnile päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles