Venemaalt ära toodud USA spioon oli puhkusereisil «hukkunud» Kremli ametnik (4)

Copy
USA lipp Moskva saatkonnahoone juures.
USA lipp Moskva saatkonnahoone juures. Foto: Tatjana Makejeva / Reuters / Scanpix

Venemaalt tagasi kutsutud Ameerika Ühendriikide spioon võis töötada Kremli vanemnõuniku abina. Väidetavalt elab ta nüüd USA valitsuse kaitse all Washingtoni linna piirkonnas.

Eile teatas CNN, et USA kutsus 2017. aastal väidetava ohu tõttu tagasi ühe kõige kõrgetasemelisema luuraja, kes tegutses Vene valitsuse juures. Väljaanne tõi allikatena välja mitu president Donald Trumpi administratsiooni ametnikku.

Hiljem teatas väljaanne New York Times, et väidetavalt aastakümneid CIA informandina tegutsenud isik kutsuti Venemaalt tagasi pärast USA luure aitamist uurimuses, mis puudutas Venemaa sekkumist 2016. aasta USA presidendivalimistesse.

Väidetav USA spioon võib olla president Vladimir Putini administratsiooni juures töötanud ametnik Oleg Smolenkov, teatas Kommersant täna, toetudes anonüümsetele allikatele ja eelnevale meediakajastusele.

Smolenkov oli Putini välispoliitikaabi Juri Ušakovi kauane usaldusisik. Nende töösuhe ulatub tagasi aega, mil Ušakov teenis Ühendriikides Vene suursaadikuna.

Üks anonüümseks jäänud ametnik lausus Kommersantile Smolenkovi ligipääsu salajasele informatsioonile kommenteerides: «See on tõsine.» New York Times kirjutas, et Vene spioon värvati ja koolitati välja juba aastakümneid tagasi.

Smolenkov jäi 2017. aasta juunis perega Montenegros puhkusel viibides kadunuks. Vene uurijad käsitlesid kadumist algselt mõrvajuhtumina, kuid hiljem avastas väidetavalt Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB), et Smolenkov on elus ja elab välismaal.

Täna väitis Vene presidendikantselei, et nemad ei ole Smolenkovit palganud. Kremli kõneisik Dmitri Peskov lisas, et Smolenkovil ei olnud olulist rolli Putini administratsioonis ning ta vallandati salajase dekreediga juba mitu aastat tagasi. Peskov lisas, et väited sellest, et Smolenkov on spioon, kuuluvad fantaasiakirjanduse valdkonda.

Vene välisminister Sergei Lavrov väitis täna, et ei ole Smolenkovist midagi kuulnud. «Ma ei ole seda meest kunagi näinud, pole teda kunagi kohanud, pole jälginud tema karjääri ega liikumist,» lausus Lavrov.

CNN-i teatel langetati otsus USA informant tagasi kutsuda pärast seda, kui Trump oli arutanud kohtumisel Ovaalkabinetis Lavrovi ja suursaadik Sergei Kisljakiga salastatud informatsiooni. Lavrov väitis, et keegi ei andnud talle kohtumisel Trumpiga mingeid saladusi edasi.

Kommersant leidis avalikud kinnistuandmed, mis näitavad, et Oleg ja Antonina Smolenkov soetasid 2018. aastal Virginia osariigis endale kinnisvara. Need nimed sobituvad üks-ühele kaduma läinud Kremli ametniku ja tema abikaasaga.

Väljaande NBC News teatel on mitmed endised ja praegused valitsuse ametnikud kinnitanud, et Smolenkov elab oma sünninime kasutades USA valitsuse kaitse all.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles