USA president vallandas oma riikliku julgeolekunõuniku (4)

Copy
John Bolton.
John Bolton. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP / SCAPINX

USA president Donald Trump teatas teisipäeval oma riikliku julgeolekunõuniku John Boltoni vallandamisest. 

Trump ütles enda sõnul Boltonile esmaspäeva õhtul, et tema teeneid Valges Majas enam ei vajata. President lisas, et Bolton esitas lahkumisavalduse teisipäeva hommikul. 

Teadaande Twitteris edastanud Trumpi sõnul olid tema ja «teised valitsusametnikud» Boltoni paljude soovitustega «tugevalt eri meelt». USA president lubas oma uue, järjekorras juba neljanda riikliku julgeoleku nõuniku teatavaks teha järgmisel nädalal. 

Bolton eitas vallandamist ja ütles, et lahkus ametist. «Tegin eile õhtul ettepaneku tagasi astuda ja president Trump ütles, et räägime sellest homme,» kirjutas ametist vabastatud julgeolekunõunik Twitteris. 

Bolton sai julgeolekunõunikuks 2018. aasta aprillis pärast Herbert McMasterit, kes töötas sel ametikohal pisut üle aasta sestsaadik, kui Trump vallandas oma kõigest paar nädalat ametis olnud esimese julgeolekunõuniku Michael Flynni.

Teade pistrikuks peetava Boltoni vallandamisest järgneb Trumpi nädalavahetusel teatavaks tehtud otsusele tühistada salakohtumine Talibani liidritega ja katkestada aasta kestnud kõnelused islamiliikumisega USA ajaloo pikima sõja lõpetamiseks Afganistanis. 

Boltonit, kes töötas eelmise vabariiklasest presidendi George W. Bushi valitsuses nii välisministeeriumi asekantsleri kui ka saadikuna ÜRO juures, seostatakse USA valitsuse mitme agressiivse välispoliitilise sammuga, iseäranis Iraagi sõjaga.

Trumpi administratsioonis on nähtud teda USA jõulise poliitika ühe peamise kujundajana Iraani, Venezuela, Hiina ja Venemaa suunal. 

Bolton on saanud tuntuks ka Ühendriikide ennetavate sõjaliste löökide propageerijana Iraani ja Põhja-Korea vastu. 

Erinevalt välis- või kaitseministrist tegutseb riiklik julgeolekunõunik otseselt presidendi alluvuses ja tema ametisseastumiseks ei ole vaja senati nõusolekut.

USA rahandusminister Steven Mnuchin teatas teisipäeva õhtul, et Trump on valmis eeltingimusteta kohtuma oma Iraani kolleegi Hassan Rouhaniga. Arvatakse, et Trumpile ei meeldinud ka see, et Bolton ajas suhted Iraaniga liiga pingeliseks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles