Itaalia parlamendi ülemkoda kiitis uue valitsuse heaks

Copy
Itaalia peaminister Giuseppe Conte.
Itaalia peaminister Giuseppe Conte. Foto: AP / Scanpix

Itaalia parlamendi ülemkoda kiitis teisipäeval usaldushääletusel heaks peaminister Giuseppe Conte uue valitsuse, mis võimaldab sellel tööd alustada. 

Senatis pandi hääletusele küsimus, kas saadikud toetavad seniste ägedate vastaste Viie Tähe Liikumise (M5S) ja Demokraatliku Partei (PD) võimuliitu. 

Koalitsioonivalitsust toetas 169, vastu oli 133 ja viis saadikut jäi erapooletuks. 

Esmaspäeval oli parlamendi alamkojas Conte teist valitsust toetanud 343 saadikut 630-st. Vastu hääletas 263 ja erapooletuks jäi kolm rahvaesindajat.

President Sergio Mattarella tegi Contele ülesandeks moodustada uus valitsus pärast seda, kui Itaalia populistlik koalitsioon augustis kokku kukkus.

Valitsuse esimene ülesanne on koostada 2020. aasta riigieelarve, mis tuleb esitada parlamendile septembri lõpuks ja Brüsselile 15. oktoobriks.

Tegu on noorima valitsusega Itaalia sõjajärgses ajaloos, kuivõrd selle ministrite keskmine vanus on 47 aastat. Samuti on selle koosseisus rohkem ministreid riigi vaesemast lõunaosast kui jõukast põhjast.

Valitsuse 21-st ministrist üheksa on PD-st, 10 M5S-st ja üks vasakpoolsest parteist Vabadus ja Võrdsus. Uus siseminister Luciana Lamorgese on parteitu.

Varem vaenujalal olnud erakonnad leppisid kokku valitseda koos, et takistada ennetähtaegseid valimisi, mille abil lootis peaministriks saada marurahvusliku Põhjaliiga liider Matteo Salvini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles