Nigeeria ja USA vahistasid pea 300 netipetturit

Copy
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA

Nigeeria ja USA võimuesindajad teatasid teisipäeval, et vahistasid ühisoperatsiooni käigus pea 300 netipetturit, kes üritasid erinevate skeemidega firmadelt ja üksikisikutelt raha välja pressida.

Operatsiooni viisid läbi Nigeeria Majandus- ja Rahanduskuritegude Komisjon (EFCC) ja USA Föderaalne  Juurdlusbüroo (FBI).

"Operatsiooni ReWired käigus kõrvaldati mitmeid kuritegelikke rühmi ja rahvusvahelisi bandesid,  kuid ka üksikisikuid," täpsustati teadaandes.

Suuroperatsioon viidi läbi maikuust septembrini ja selle eesmärgiks oli kõige mõjukamate küberkurjategijate kahjutukstegemine.

Operatsiooni käigus vahistati 167 inimest Nigeerias ja 74 Ühendriikides. Viimastest siiski samuti enamus Nigeeria kodanikud. Türgis võeti kinni 18 ja Ghanas 15 inimest. Veel viidi vahistamisi läbi Prantsusmaal, Itaalias, Jaapanis, Malaisias, Suurbritannias ja Kenyas. Petturitelt on ühtlasi tagasi saadud umbes 383 000 eurot.

Pettureid kutsutakse ka hüüdnimega Yahoo-poisid, sest pahatihti kasutavad nad internetikeskkonna Yahoo meilikontosid.

Nigeerias endas on internetipetturitel millegipärast üsnagi hea maine ja neid ülistatakse popkultuuris. Samuti on neil lähedased suhted mitmete poliitikutega.

EFCC vahistas varem sel aastal populaarse laulja Naira Marley, kes on pettureid omas lauludes ülistanud ja ilmselt ka ise seaduserikkumistes kätt proovinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles