Türgi meedia avaldas transkriptsiooni Khashoggi tapmisest (1)

Copy
Jamal Khashoggi mälestusplakat.
Jamal Khashoggi mälestusplakat. Foto: Osman Orsal / Reuters / Scanpix

Türgi väljaanne Sabah avaldas uusi detaile salvestisest, millele on väidetavalt talletatud tapetud ajakirjaniku Jamal Khashoggi viimased hetked.

Valitsuskriitiline ajakirjanik tapeti Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis eelmise aasta 2. oktoobril. Väljaande Sabah teatel pärineb nende avaldatud transkriptsioon Saudi Araabia saatkonnas tehtud salvestiselt, mis liikus hiljem Türgi luure valdusesse.

Khashoggit nähti viimati 2. oktoobril Saudi konsulaati sisenemas, et saada pabereid, mida tal oli vaja oma türgi päritolu kihlatuga abiellumiseks.

Saatkonnas tehtud salvestiselt on kuulda, kuidas kohale saadetud Saudide mõrvarühma kohtuekspert viitab enne ajakirjaniku saabumist Khashoggile kui «loomale, mis läheb ohverdamisele».

Sabah lisab, et saatkonda sisenedes muutus Khashoggi kahtlustavaks ning talle teatati, et ta peab naasma Interpoli väljastatud orderi tõttu Saudi Araabia pealinna Riyadi.

Ajakirjanik ei soostunud nõudmisi täitma. Muuhulgas tahtis kohale saadetud mõrvarühm, et ta oma pojale sõnumi saadaks. Pärast nõudmiste täitmisest keeldumist uimastasid saudid Khashoggi.

Väidetavalt ütles Khashoggi viimaste sõnadena oma tapjatele, et nad tema suud ei sulgeks, sest tal on astma. Seejärel kaotas Khashoggi teadvuse.

Khashoggi lämmatati üle pea tõmmatud kotiga ning väidetavalt on salvestisel kuulda ka lämmatamise ajal toimunud rapsimine. Väljaande sõnul on lindistusele jäänud ka Khashoggi tükeldamine.

Teated Saudi Araabia saatkonnas tehtud helisalvestistest on ringelnud eelmisest aastast alates. Türgi ametnikud on nende olemasolu ka avalikult kinnitanud ning lubanud neid teiste riikide valitsustega jagada. Pole teada, kuidas väljaanne Sabah lindistustele ligipääsu sai.

Hoolimata rahvusvahelisest survest ei ole Khashoggi surnukeha senini leitud. Sel aastal nõudis ÜRO ekspertamet Khashoggi mõrva iseseisvat ja erapoolikut uurimist.

ÜRO eriraportöör Agnes Callamard kirjeldas ajakirjaniku tapmist sihipärase ja ettekavatsetud hukkamisena ning väitis, et selle eest vastutab Saudi Araabia, mida tuleks selle alusel uurida.

Saudi valitsus on väited tagasi lükanud ning eitanud, et mõrva eest vastutavad tegutsesid ametlikul käsul. Riyad väidab, et Khashoggi tappis isehakanud mõrvarühm. Saudi Araabias on juhtumiga seoses kohtu alla antud 11 inimest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles