Leke: ÜRO agentuur on USA vaikival survel kliimateemat tsenseerinud

Copy
Migrant USA-Mehhiko piiril.
Migrant USA-Mehhiko piiril. Foto: GUILLERMO ARIAS / AFP / Scanpix

Lekkinud kirjavahetus näitab, et Rahvusvaheline Migratsiooniorganisatsioon (IOM) on muutnud oma programmide dokumentatsiooni, vältimaks huvide konflikti Ameerika Ühendriikide valitsusega.

28. augustil ÜRO migratsiooniagentuuri ülemaailmsesse siselisti saadetud e-kiri märkis, et USA välisministeeriumi rahvastiku, põgenike ja migratsiooni osakond rõhutas migratsiooniagentuurile, et välisministeeriumi rahastatavad programmid ei tohi olla vastuolus praeguse USA administratsiooni poliitiliselt tundlike valdkondadega.

Nende «tundlike valdkondade» hulka kuuluvad näiteks kliimakriis, jätkusuutliku arengu eesmärgid, rahvusvaheline ränderaamistik ning «kõik, mis paistab olevat vastuolus administratsiooni vaadetega USA koduste/välisteemade osas», kirjutas IOM-i ametnik e-kirjas.

«Programmilise tegevusega seotud dokumendid, eriti need, mis avaldatakse internetis, võivad vajada eelnevat ülevaadet ja doonori heakskiitu,» jätkas ametnik, pannes kolleegidele südamele diskreetsust ja kõikide asjassepuutuvate dokumentide saatmist piisavalt vara, et neid oleks vajadusel võimalik välisministeeriumiga kooskõlas muuta.

E-kirja autor lisab, et välisministeerium on valmis kärpima toetust valdkondades, mida see ei pea olevat kooskõlas USA välispoliitiliste eesmärkidega. Kiri paluti saata edasi iga riigi vastavatele esindajatele.

Väljaanne The Guardian lisab tunnistajate ütlustele toetudes, et IOM on vältinud USA valitsuse rahastatavates projektides näiteks otseseid vihjeid kliimamuutustele. IOM saab umbes veerandi oma iga-aastasest kahe miljardi dollari suurusest eelarvest USA valitsuselt.

Pole teada, et IOM oleks teiste doonorite poolt rahastatavaid projekte tsenseerinud, samuti ei ole teada operatiivsest mõjust käimasolevatele programmidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles