Minister: leppeta Brexiti dokumendi avaldamine külvaks paanikat (2)

Copy
Briti ettevõtlusminister Andrea Leadsom.
Briti ettevõtlusminister Andrea Leadsom. Foto: Hannah McKay / Reuters / Scanpix

Ettevõtlusminister Andrea Leadsomi sõnul tuleks leppeta Brexiti korral toidukaupade, kütuse ja meditsiinitarvete nappuse eest hoiatavad dokumendid hoida avalikkuse eest salajas.

Leadsom andis mõista, et peaminister Boris Johnson võib seista vastu parlamendi nõudele avalikustada leppeta Brexiti nn musta stsenaariumit kirjeldav Operatsioon Yellowhammeri dokumendikogum ning märkis, et antud juhul oleks parem avalikkust teadmatuses hoida.

«Ma ei arva, et absoluutselt halvimate variantide kohta teadmine teeks kellelegi kasu,» lausus Leadsom.

Leadsom pisendas ka tsiviilametnike visandatud ohuhinnangut ja võrdles seda ebatõenäolise ohuga auto alla jääda. Ametnikud on hoiatanud kahe ja poole päeva pikkuste viivituste ees sadamates ning üldise katkestuse eest, mis peaks kestma umbes kolm kuud.

«Kõige hullem asi, mis minuga juhtuda saab, on see, et ma astun siit välja ja mind aetakse alla,» märkis minister BBC hommikuprogrammis.

«See ei ole ennustus, kuid see võib juhtuda ning kõigi võimalike variantide avalikustamine ei tee muud, kui paneb inimesi muretsema. Samas valitsus üritab teha kõigest väest kindlaks, et kõigil juhtudel, muuhulgas ka leppeta lahkumisel, on Ühendkuningriigile tagastud sujuv üleminek,» lisas Leadsom.

Valitsus on sunnitud järgima parlamendi nõuet ja avalikustama hiljemalt täna kell 23 Yellowhammeri dokumendid. Saadikud hääletasid dokumentide avalikustamise poolt esmaspäeval häältega 311–302.

Peaministrikabinet ei ole öelnud, et kavatseb korraldusi täita, kuid paljud ametnikud on nõustunud vähemkahjustavat informatsiooni avaldama.

Yellowhammeri dokumendis hoiatati ka, et katsed vältida nn kõva Iiri piiri ei ole tõenäoliselt edukad, sest märkimisväärsed majanduslikud, legaalsed ja biojulgeoleku riskid nõuavad piirikontrolli rakendamist.

«Võtmesektorite segipaiskamine ning töökohtade kaotus lõpeb tõenäoliselt meeleavaldustega ja otsetegevusega teede tõkestamise näol,» lisati dokumendis.

Lisaks on valitsus sunnitud täna kell 23 üle andma ka oma nõunike WhatsAppi, Facebooki, tekstisõnumite ja isiklike e-kirjavahetust, tõestamaks, et Johnson peatas parlamendi töö enda Brexiti huvidest lähtuvalt. Johnson on ise seda eitanud.

Šoti kohus otsustas täna, et Johnson eksitas kuningannat parlamendi töö peatamise tegelikes põhjustes. Downing Streeti allikad on öelnud, et peaministri abid ei anna mingil juhul oma isiklikku kirjavahetust parlamendisaadikutele üle.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles