Hollandi kohus otsustas murdelises eutanaasiakaasuses arsti kasuks

Copy
Kohtuistung 26. augustil, kus arutati 74-aastase dementse naise halastussurma arsti käe läbi.
Kohtuistung 26. augustil, kus arutati 74-aastase dementse naise halastussurma arsti käe läbi. Foto: Aleks Furtula / AP / Scanpix

Hollandi kohus mõistis täna õigeks arsti, kes eutaneeris kaugelearenenud dementsusega patsiendi. See oli esimene omataoline halastussurma kaasus ja tähtis proovikivi seadusele, millega Holland 2002. aastal esimesena eutanaasia lubas.

«Me jõudsime otsuseni, et kõik eutanaasia seaduses sätestatud nõuded olid täidetud. Seega on kahtlusalune mõistetud õigeks kõigis süüdistuspunktides,» ütles kohtunik Mariette Renckens Haagi kohtus. 

Prokuratuuri arvates ei arutanud arst asja piisavalt 74-aastase ja Alzheimerit põdenud naispatsiendiga, kellele ta 2016. aastal surmavad ained manustas. Prokuröride arvates oli võimalik, et neli aastat enne surma eutanaasiat tahtnud naine muudab meelt.

Samas palusid nad kohtunikel nüüdseks erus arsti mitte karistada, isegi kui nad ta süüdi mõistavad, sest arst tegutses heas usus, tegi koostööd täielikult ning teda juba ootavad distsiplinaarmeetmed.

Kohtunik Reckensi sõnul otsustas kohus, et «patsiendi sügavalt dementset seisundit silmas pidades ei pidanud arst kinnitama üle tema soovi eutanaasiaks».

«See eutanaasia palve tehti siis, kui patsient oli veel täie mõistuse juures ning oli avalduse allkirjastamise ajal selle (eutanaasia) peale põhjalikult mõelnud,» ütles kohtunik. 

Surma päeval anti naisele tema teadmata kohvisse segatuna rahustit, enne kui arst talle patsiendi abikaasa ja tütre kohalolekul surmava koguse lõdvestit manustas. Nii abikaasa kui ka tütar soovisid seda. 

Lõdvesti manustamise ajal aga tõusis patsient püsti, teatas asja uurinud paneel. «Patsiendi pere aitas seejärel patsienti kinni hoida ning arst manustas kiirelt ülejäänud» lõdvesti, lisas paneel.

Juhtunu sattus avalikkuse kõrgendatud tähelepanu alla just põhjusel, et talle anti kohviga rahustit, kuid pereliikmed pidid teda ikkagi kinni hoidma.

Mullu läks Hollandis halastussurma 6126 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles