Die Welt: Venemaa tahab Nord Streamiga Euroopat lõhestada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorustiku detailid
Gaasitorustiku detailid Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Saksa ajalehe Die Welt hinnangul on Venemaa eesmärk Nord Streami gaasijuhtme ehitamisel Euroopa lõhestamine ning jagamine «headeks ja halbadeks» klientideks.

Die Welt kirjutas juhtkirjas, et Venemaa peaminister Vladimir Putin ja Gazpromi palgal olev endine Saksa kanstler Gerhard Schröder üritasid lõppeval nädalal Euroopa gaasikriisi valguses tõestada Nord Streami vajalikkust.

Leht meenutas, et Putini sõnul aitaks Nord Stream eksportida Venemaalt Euroopasse gaasi «ilma ebausaldusväärseid riike läbimata».

«Keda ta nimetas ebausaldusväärseteks partneriteks? Meie Euroopa Liidu ja NATO partnereid Eestit, Lätit, Leedut ja Poolat. Kui Nord Stream üldse ehitada, siis peaks see kulgema mööda maismaad otse just läbi nende riikide. Venemaa taktika jagada Euroopa headeks ja halbadeks klientideks ei tohi läbi minna,» märkis Die Welt.

Ajalehe hinnangul näitas aasta alguses puhkenud gaasikriis seda, et lõpuks tuleb valmis ehitada Nabucco gaasijuhe, mille kaudu jõuaks maagaas Kesk-Aasiast Venemaad läbimata Euroopasse.

Die Welt tõdes, et Venemaa Gruusia-vastase agressiooni üks eesmärke mullu suvel oli tekitada ebastabiilsust piirkonnas, kust Nabucco juhe peaks läbi kulgema.

Venemaa ja Ukraina vahelise gaasitüli peamise põhjusena näeb Die Welt Venemaa soovi näidata Euroopale Ukrainat kui ebausaldusväärset partnerit, et karistada seda riiki läänesuunalise kursi võtmise eest.

«Kuid sellisel tegevusel on omad tagajärjed. Euroopas tõstatub taas teema sõltuvusest Venemaa gaasist,» märkis Die Welt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles