Ekspert: Venemaa relvastab kõik oma raketibrigaadid ümber (3)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Venemaa sõjaväelane valvamas raketti 9M729, mille kasutusele võtmisega rikuti Ameerika Ühendriikide ja NATO hinnangul keskmaarakettide likvideerimise kokkulepet. 
Venemaa sõjaväelane valvamas raketti 9M729, mille kasutusele võtmisega rikuti Ameerika Ühendriikide ja NATO hinnangul keskmaarakettide likvideerimise kokkulepet. Foto: Sergei Tširikov/Epa/Scanpix

Üks globaalse relvastuskontrolli alustalasid vajus kokku 2. augustil, kui USA ja Venemaa teatasid, et 1987. aastal sõlmitud keskmaarakettide likvideerimise kokkulepe (ingliskeelne lühend INF) enam ei kehti.

​Lepinguga oli keelatud maismaalt – aga mitte laevadelt või lennukitelt – väljatulistatavate ballistiliste ja tiibrakettide tootmine, katsetamine ja relvastusse võtmine, kui nende lennukaugus jääb vahemikku 500–5500 kilomeetrit.

USA katsetas juba augusti keskel maismaal baseeruvat keskmaatiibraketti, millele lubasid sümmeetrilise vastuse anda nii Venemaa president Vladimir Putin kui ka kaitseminister Sergei Šoigu. Moskva ekspert relvastuskokkulepete alal Andrei Baklitski selgitas Postimehele, mida see tähendab.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles