Süüria põgenikelaagris kasvab ISISe uus ja kättemaksuhimuline põlvkond (6)

Copy
Naine al-Holi põgenikelaagris.
Naine al-Holi põgenikelaagris. Foto: Delil Souleiman / AFP / Scanpix

Süürias asuv al-Holi põgenikelaagri on rahvusvahelise kogukonna poolt hüljatud. Viletsuses elavad kohalikud on aga elutingimuste halvenemise tõttu hakanud taga igatsema terrorirühmitust ISIS.

CNN külastas põgenikelaagrit, mille asukatest 15 protsenti on pärit teistest riikidest. Laagri ajutiste elanike arv tõusis aga eelmisel aastal 9000 inimese pealt 70 000 peale ajal, mil ISIS Baghuzi linnas viimast vastupanu osutas. Nädalaid kestnud lahing tõi põgenikelaagrisse tuhandeid inimesi, kellest suure osa moodustasid terroristide pereliikmed.

Laagris elab umbes 50 000 last ning enamik ülejäänud asukatest on naised. Suur osa neist viibis aga ISISe nn kalifaadis kuni selle langemiseni.

Kohalikud naised rääkisid uudistekanalile laagris valitsevatest rasketest tingimustest ja vaesusest, mille tõttu on lapsed teiste asukate tagant varastama hakanud. Kui osa elanikest otsib meeleheitlikult võimalust põgenikelaagrist pääseda, siis mõned loodavad endiselt tõeks teha islamiäärmuslaste unistuse nn kalifaadist.

Nii on äärmuslastest naised jätkanud varem ISISe poolt vallutatud territooriumidel kehtinud seaduste jõustamist ka põgenikelaagris. CNNi teatel jälgitakse teravalt seda, kas teised on ISISele endiselt lojaalsed ning karistatakse neid, kelle puhul kahtlustatakse, et nad ei soovi äärmusrühmitust toetada.

Näiteks jälgitakse terava pilguga, kas naised kannavad sobivaid riideid. Eksimuste eest määratakse karistusi, mis võivad mõnel puhul lõppeda surmaga.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles