Vene politsei puistas opositsionääride kontoreid ja kodusid

Copy
Kaader videost, kus kaetud näoga julgeolekuametnik vestleb ajakirjanikega Permis kontoris, kust tegutseb Kremli-kriitilise Aleksei Navalnõi kohalik toetusgrupp.
Kaader videost, kus kaetud näoga julgeolekuametnik vestleb ajakirjanikega Permis kontoris, kust tegutseb Kremli-kriitilise Aleksei Navalnõi kohalik toetusgrupp. Foto: 59.RU / VIA REUTERS / Scanpix

Vene politsei tegi täna suure reidi suviste massimeeleavalduste taga olnud opositsioonigruppide kontoritesse ja nende toetajate kodudesse, ütlesid aktivistid.

Seni on tehtud haaranguid 43 linnas Vladivostokist Kaug-Idas Krasnodarini lõunas, kokku 200 aadressil.

«Need ei ole ainult korraldajate kontorid ja korterid, vaid ka töötajate ja vabatahtlike kodud,» ütles opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi nõunik Leonid Volkov Twitteris.

«Need on ilmselgelt katsed häirida meie piirkondliku võrgustiku tööd,» sõnas ta ja nimetas haaranguid «röövimiskatseks», sest konfiskeeriti arvuteid ja muud tehnikat.

«Need reidid on katse hirmutada,» ütles Navalnõi pressiesindaja Kira Jarmõš, kes süüdistas ametivõime katses anda opositsioonile «suur hoop». «Politsei ainus eesmärk on konfiskeerida meie materjalid ja halvata meie töö,» lausus ta.

Reid tuli pärast seda, kui Vene ametivõimud hakkasid augustis uurima võimalikku rahapesu Navalnõi korruptsiooniga võitlemise fondis.

Politsei otsis neljapäeval läbi ka Navalnõi partneri, pühapäevastel kohalikel valimistel Novosibirskis ligi 20 protsendiga teiseks tulnud Sergei Boiko kodu.

Navalnõi pilkas videoläkituses võime, võrreldes nende tegevust võitlusega narkokartellide vastu. «Me ei kavatse oma tööd peatada, selle pärast ärge muretsege,» ütles ta.

Politsei näib olevat sihikule võtnud inimesed, kes osalesid Navalnõi 2018. aasta presidendikampaanias. Navalnõil ei lubatud küll kandideerida, aga see ei takistanud tema meeskonnaliikmetel paljudes Vene linnades tööd tegemast, kõrgete ametnike korruptsiooni uurimast ja toetajaid meeleavaldustele koondamast.

Paljud tema liitlased Venemaa eri piirkondades kandideerisid eelmise pühapäeva valimistel või vaatlesid neid, dokumenteerides ulatuslikke rikkumisi.

Navalnõi ja tema toetajad korraldasid suvel Moskvas massimeeleavaldusi, sest opositsioonikandidaatidel takistati kohalikel valimistel osalemast.

Pühapäeval said president Vladimir Putini toetajad Moskva kohalikel valimistel tõsise kaotuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles