Põlengute arv Brasiilia märgalal on tänavu neljakordistunud

Copy
Esmaspäevast 9. septembrist pärinev foto metsapõlengust Brasiilias Porto Velho osariigis.
Esmaspäevast 9. septembrist pärinev foto metsapõlengust Brasiilias Porto Velho osariigis. Foto: FERNANDO BIZERRA JR. / EPA / SCANPIX

Amazonase vihmametsade Brasiilia osas asuval bioloogilise mitmekesisuse kaitsealal Pantanalis on põlengute arv tänavu mullusega võrreldes neljakordistunud, teatas valitsusamet neljapäeval. 

Satelliitide tuvastatud põlengute arv Pantanalis kerkis 4515-ni, mis märgib 334-protsendist tõusu eelmise aasta sama perioodiga võrreldes, kui registreeriti 1039 põlengut, teatas riiklik kosmoseuuringute instituut (INPE). 

Pantanal on maailma suurim troopiline märgala ja see asub valdavalt Brasiilia piirialadel Paraguay ja Boliiviaga. Oktoobrist maini kestval vihmahooajal on piirkond 80 protsendi ulatuses üle ujutatud.  

See muudab märgala erakordselt rikka ja mitmekesise taimestiku suvise kuivahooaja ajaks tulekahjude ees haavatavaks.  

Põlengute tõttu kannatav Brasiilia Mato Grosso do Suli osariik kuulutas neljapäeval välja hädaolukorra, mis lubab valitsusel põlengutega võitlemiseks kiiresti rahalisi vahendeid eraldada. 

Kohaliku valitsuse hinnangul on tuleroaks läinud üle miljoni hektari maad, suurem osa sellest Pantanali alal. 

Teisipäeval kuulutas samasuguse hädaolukorra välja naaberosariik Mato Grosso. 

Ekspertide sõnul on põlengute peapõhjus aktiivne metsaraie, mida võimendavad sademete hulga vähenemine, hiljutine kuumalaine ja tugevad tuuled. 

INPE on registreerinud sel aastal Amazonases 55 131 metsapõlengut, mida on 43 protsenti rohkem kui eelmise aasta samal ajavahemikul. 

60 protsenti Amazonase vihmametsadest asub Brasiilias, kuid metsaala võtab enda alla ka osa Boliiviast, Colombiast, Ecuadorist, Prantsuse Guajaanast, Peruust, Surinamest ja Venezuelast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles