Briti parlamendi spiiker lubab takistada Johnsonit seadust eiramast

Copy
Briti parlamendi alamkoja spiiker John Bercow.
Briti parlamendi alamkoja spiiker John Bercow. Foto: IPA Images / Scanpix

Briti parlamendi alamkoja spiiker hoiatas eile peaminister Boris Johnsonit seadusest möödahiilimise katse eest, et mitte paluda Euroopa Liidult Brexitile ajapikendust.

Parlament võttis eelmisel nädalal vastu seaduse leppeta Brexiti ärahoidmiseks, kuid Johnson kinnitab kangekaelselt, et viib riigi EL-ist välja ettenähtud tähtajal 31. oktoobril kas leppega või ilma.

Alamkoja spiiker John Bercow ütles, et seadusele mitteallumine oleks «ülejäänud ühiskonnale kõige kohutavam eeskuju», vahendas uudisteagentuur Press Association.

Bercow ütles eile Londonis peetud kõnes, et kui valitsus näib sellele teele minevat, soovib parlament «selle võimaluse ära lõigata, ja teeb seda jõuliselt».

«Kui selle läbiviimine nõuab täiendavat protseduurilist loomingulisust, on surmkindel, et seda kasutatakse ning seda ei takista ei olemasoleva seaduseraamatu piirangud ega tiksuv kell.»

Johnson eitas eile kuninganna Elizabeth II-le valetamist seoses otsusega katkestada enne eelseisvat Brexiti-tähtaega viieks nädalaks parlamendi töö.

Johnson palus kuningannal peatada parlamendi töö 10. septembrist 14. oktoobrini põhjendusega, et see on vajalik enne tema valitsuse sisepoliitilise päevakorra parlamendi ette toomist.

Otsust hakati aga kohe pidama katseks takistada parlamendil leppeta Brexitit ära hoida. Parlamendi tavatult pikale vaheajale saatmine tekitas riigis pahameeletormi ja tõi kaasa mitu kohtuhagi Briti valitsuse vastu. 

Briti peaministrit on viimastel nädalatel tabanud rida tagasilööke.

Alamkoda 4. septembril vastu seaduse, mis sunnib Johnsonit paluma EL-ilt 31. oktoobriks kavandatud Brexiti tähtaja edasilükkamist juhul, kui uut lahkumislepet ei ole sündinud EL-i oktoobrikuise tippkohtumise järgseks päevaks. EL-i korraline tippkohtumine on kavas 17.-18. oktoobril. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles