Streik pensionirefromi vastu halvas Pariisi ühistranspordi

Copy
Pariisi metroo.
Pariisi metroo. Foto: AFP / Scanpix

Transporditöötajate ametiühingute streik protestiks president Emmanuel Macroni valitsuse pensionireformi vastu halvas täna Pariisi ühistranspordi.

Linna 16 metrooliinist seiskus täielikult 10 ning ülejäänutes piiratakse oluliselt liiklust, eriti tipptunnil, teatas Pariisi ühistranspordifirma RATP. Häiritud on ka linnalähirongide liiklus. Bussidest ja trammidest sõidab vaid iga kolmas.

Tegemist on suurima streigiga alates 2007. aastast ning metrooplatvormidel hoiatatakse reisijaid olukorras eest nii prantsuse kui inglise keeles.

Sündmuspaigalt tulnud teadetel rongid siiski liiguvad ning on tavalisest märksa tühjemad, sest võimud on soovitanud Pariisi piirkonna elanikel kasutada tööleminekuks mõnd teist liiklusvahendit.

Maanteeliiklust jälgival veebilehel on näha pealinna ümbruses suuri ummikuid.

Macron lubas 2017. aastal valimiskampaania ajal, et ei puutu töötajate enamikule kehtivat pensionivanust 62 aastat.

Kuid reformi juhtiv Jean-Paul Delevoye on välja käinud punktisüsteemi, mis sisuliselt võtaks paljudelt töölistelt parimad pensionid. Kõige vastuolulisem on ettepanek teha täispension saadavaks alles 64-aastasele inimesele. Varem pensionile minejad peavad leppima väiksema pensioniga.

Valitsus peab praegu ametiühingutega konsultatsioone, kuid tahab, et parlament paneks reformi kevadel hääletusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles