Venemaa nõuab USA-lt teavet Putini administratsioonis tegutsenud spiooni kohta (3)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin (vasakul) koos Juri Ušakoviga. Väidetavalt töötas CIA heaks luuranud Oleg Smolenkov varasemalt suursaadik Ušakovi alluvuses Washingtonis ning järgnes talle ka Moskvasse.
Venemaa president Vladimir Putin (vasakul) koos Juri Ušakoviga. Väidetavalt töötas CIA heaks luuranud Oleg Smolenkov varasemalt suursaadik Ušakovi alluvuses Washingtonis ning järgnes talle ka Moskvasse. Foto: Butsenko Anton / ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa nõudis Ameerika Ühendriikidelt Interpoli kaudu informatsiooni endise president Vladimir Putini administratsiooni liikme asukoha kohta, kes võis tegutseda Luure Keskagentuuri (CIA) informaatorina.

Sel nädalal Venemaa meedias Oleg Smolenkoviks nimetatud väidetav CIA informaator toimetati USA luureteenistuste poolt 2017. aasta juunis Montenegros perepuhkust veetes turvalisse kohta, teatas uudistekanal CNN sel nädalal.

«Venemaa kodanik kadus koos oma perekonnaga võõrriigis viibides. Kaks aastat hiljem viskab USA meedia õhku loo sellest, kuidas ta on Ühendriikides. Interpolile esitati küsimused seoses tema kadumisega ja tema viibimisega USA territooriumil,» ütles Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova.

Smolenkov töötas väidetavalt omal ajal Venemaa saatkonnas Washingtonis, olles ametis suursaadik Juri Ušakovi abilisena. Ta järgnes saadikule 2008. aastal Moskvasse, mil Ušakovist sai president Vladimir Putini välispoliitikanõunik. Ušakov ei kommenteerinud, kui temalt küsiti selle kohta, kas ta Smolenkovit tunneb.

CNNi väitel söötis väidetavalt Putiniga otsekontakti omanud spioon USA-le teavet kümnete aastate jooksul. Samuti olevat ta kinnitanud, et Putin teostas isiklikult järelevalvet 2016. aastal USA presidendivalimistesse sekkumise üle.

Zahharova väitis aga, et USA meedias kirjutatu oli seotud sealse sisepoliitika ja järgmise aasta presidendivalimistega. «See on klassikaline propaganda,» väitis Zahharova.

Kreml kinnitas sel nädalal, et Smolenkov töötas kunagi presidendi administratsioonis. Samas väideti, et ta vallandati aastaid tagasi ning tal polnud ligipääsu Putinile. Presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov nimetas CNNi lugu väljamõeldiseks.

Täna avaldas New Yorgis baseeruv venekeelne uudistekanal RTVi foto mehest, kes nende sõnul on Smolenkov.

Samuti avaldati intervjuu Jevgeni Agafonoviga, kes väitis end olevat Smolenkovi naise eksabikaasa. Agafonov süüdistas Smolenkoveid selles, et nad viisid tema ja Antonina Smolenkova ühise lapse ilma loata USAsse. Mees väitis, et pole oma pojaga alates 2017. aasta juunist rääkinud.

Meediasse lekkis ka Smolenkovi väidetav elukoht Virginia osariigis. Väidetavalt lahkus mees koos oma perekonnaga uhkest elumajast mõni päev tagasi. 

Maja Virginia osariigis, kus elas väidetavalt CIA heaks Venemaal luuranud Oleg Smolenkov. 
Maja Virginia osariigis, kus elas väidetavalt CIA heaks Venemaal luuranud Oleg Smolenkov. Foto: Mikhail Turgiev / Sputnik / Scanpix
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles