Saab loodab Gripeni Soome hävituslennukitehanke katselendudeks valmis saada

Copy
Tšehhi õhuväe Gripen hävituslennuk.
Tšehhi õhuväe Gripen hävituslennuk. Foto: Wang XiaoJun / imago / Xinhua / Scanpix

Rootsi kaitseminister Peter Hulqvist rõhutab, et Saab üritab teha kõik, et pääseks Soome hävitajahanke jaoks korraldavatele katselendudele võimalikult valmis Gripen-hävituslennukiga.

«Usun, et Saab plaanib teha kõik võimaliku. Me üritame loomulikult täita kõik ostjariikide hankeprotsessides vajalikud nõudmised,» ütles Hulqvist.

Rootsi Saab Gripen-E hävituslennuk langes juunis ära Šveitsi õhuväe hävitajahankest lennuki probleemide tõttu. Lennuki uus versiooni ei jõutud valmis Šveitsi katselendude ajaks.

Šveitsi nõudmiste järgi võivad katselendudel osaleda vaid valmis lennukid, kuid Saabi hävituslennuk Gripen-E oli tol hetkel veel prototüüp.

Saab Gripen-E hävituslennuk on ka Soome hävitajalennukihankes, kus 64 lennuki ost otsustatakse aastaks 2021.

Muud Soome hävituslennukihankes hetkel osalevad lennukimudelid on ameeriklaste Boeing F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martin F-35, prantslaste Dassault Rafale ning eurooplaste Eurofighter Typhoon.

Hulqvisti sõnul ei mõjuta hävitajahanke tulemus kuidagi Soome ja Rootsi vahelist kaitsekoostööd.

«Meie kaitsekoostöö on sügaval alusel kaitsekoostöö põhjal. Oleme teinud palju koos ning jätkame sama rada hanketulemustest hoolimata.»

Gripeni valimine aitaks siiski Hulqvisti sõnul kaasa kahe riigi koostööle.

«Usume, et kui Soomel ja Rootsil oleks sama hävituslennuk, siis meil oleks paremad võimalused üksteisega koostööd teha. Loodan, et Soome valib Rootsi lennuki. Otsus on siiski Soome tehtav ning ma austan seda.»

Hulqvist ja Soome kaitseminister Antti Kaikkonen osalevad täna peetaval Turvalisuskonverentsil Kouvolas. Konverentsi teemaks on tuleviku sõjapidamine ja kaitsevõime. Konverentsis räägitakse ka kriisideks valmisoleku juurde puutuvatest teemadest, nagu näiteks ohtudest ja hübriidsõjast.

Kaikkoneni sõnul ootab ta Rootsi hävitajaid testlendudele.

«Tuleme selle teema juurde tagasi uue aasta alguses. Usun, et kõik toovad meile võrdluseks piisavalt võimekad lennuvahendid. Me oletame, et kõik viis valikut tulevad meile katselendudele. Kõik masinad on hetkel samal joonel ning neile ei ole mingit punktitabelit. Vaatame, testime rahus.»

Soome korraldatakse hävituslennukihanke katselennud järgmise aasta jaanuaris ja veebruaris. Kaikkonen ei tahtnud samas õelda, kui valmis peavad lennukid katselendude jaoks olema.

Soomel ei ole Šveitsi sarnast soovi, et lennukid oleksid katselendudeks täielikult valmis. Kaikkose sõnul ei vestelnud kaitseministrid hävituslennukitest, vaid kaitsekoostööst laiemalt.

Soome õhujõudude Hornet hävituslennukid võetakse teenistusest maha 2030.aastaks.

Soome hävituslennukitehanke suurus on 7-10 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles