Briti ekspeaminister Cameron kahetseb Brexiti põhjustatud lõhestatust

Copy
Endine Briti peaminister David Cameron (vasakul) ja endine asepeaminister Nick Clegg 10. septembril Westminster Abbey´s.
Endine Briti peaminister David Cameron (vasakul) ja endine asepeaminister Nick Clegg 10. septembril Westminster Abbey´s. Foto: Reuters / Scanpix

Briti ekspeaminister David Cameron, kes korraldas referendumi Suurbritannia lahkumiseks Euroopa Liidust, tunnistas laupäevases usutluses, et kahetseb lõhestatust, mille Brexit on kaasa toonud. 

Endine konservatiivide liider Cameron ütles laupäeval avaldatud usutluses ajalehele The Times, et mõtleb «iga päev» Brexiti referendumi tagajärgedele ning on mures, mis saab edasi.

«Ma kahetsen sügavalt tulemust ja tunnistan, et minu lähenemine kukkus läbi,» sõnas endine peaminister. «Minu langetatud otsused aitasid sellele läbikukkumisele kaasa, ma kukkusin läbi.» 

ELi jäämist pooldanud Cameron astus tagasi kolm nädalat pärast 2016. aasta 23. juunil korraldatud referendumit, mille tulemusena otsustasid britid ühendusest lahkuda. 

Ta tunnistas, et paljud inimesed süüdistavad teda Brexitiga seotud lõhestatuses, mis on referendumist saadik vaid süvenenud, ja ei andesta talle kunagi. 

Cameron kaitses samas oma otsust referendum korraldada. 

Ekspeaminister kritiseeris teravalt endisi tooridest liitlasi Boris Johnsonit ja Michael Gove'i, kes otsustasid liituda referendumi eel EList lahkumise pooldajate kampaaniaga, süüdistades neid kampaania ajal «tõe koju jätmises». 

Cameroni sõnul kujunes referendum Konservatiivse Partei jaoks «psühholoogiliseks draamaks» ja teda masendas tugevalt peaministri kohalt lahkumine. 

Cameron oli Briti peaminister aastatel 2010-2016. 

Brexit pidi tema järeltulija Theresa May plaanide järgi esialgu aset leidma 29. märtsil, kuid seda on praeguseks kaks korda edasi lükatud. Praegune tähtaeg on 31. oktoober. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles