Venemaa esimene ujuvtuumajaam jõudis lõppsihtkohta (5)

Copy
Venemaa ujuvtuumajaam Akadeemik Lomonossov saabumas 14. septembril lõppsihtkohta, Tšuktšimaal asuvasse Peveki linna.
Venemaa ujuvtuumajaam Akadeemik Lomonossov saabumas 14. septembril lõppsihtkohta, Tšuktšimaal asuvasse Peveki linna. Foto: Aleksandr Rjumin / TASS / Scanpix

Venemaa esimene ujuvtuumajaam Akadeemik Lomonossov, mille keskkonnaaktivistid ristisid Ujuvaks Tšornobõliks ja Tuuma-Titanicuks, jõudis oma lõppsihtkohta ehk Kaug-Idas Tšuktšimaal asuvasse Peveki linna.

Jaam hakkab varustama elektriga Pevekit ning selle lähedal asuvaid piirkondi ja naftaplatvorme. Laeval asuvas rajatises on kaks 35-megavatist reaktorit, millesarnaseid kasutavad Vene jäämurdjad.

Tuumafirma Rosatom teatel ühendatakse jaam elektrivõrguga aasta lõpuks.

Lomonossovi reaktorite tarbeks mõeldud tuumakütus laaditi jaama augusti lõpus Murmanskis ning seejärel algas nende 5000 kilomeetri pikkune retk Siberisse.

Jaama võõrustav laev on 140 meetrit pikk ja 30 meetrit lai ning selle ehitanud Rosatomi sõnul suudab see üle elada nii jääkatte surve kui ka võimalikud tsunamilained.

Tuumajaam saab aga Rosatomi lubadustest hoolimata kõvasti kriitikat keskkonnaühendustelt, kelle hinnangul pole jaama turvameetmed piisavalt head. Muresid kasvatas ka Arhangelski oblastis ühel polügoonil augustis kärgatanud väikese tuumareaktori plahvatus, mis nõudis mitu inimelu.

Venemaa loodab teha Akadeemik Lomonossovist oma tuumatööstuse visiitkaardi ja tahab hakata väikeseid tuumajaamu saritootma. Sudaaniga on tal sellise väikejaama ehitamise kavatsuse leping juba sõlmitud.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles