Kabul: enne valimised, siis rahulepe

Copy
Afganistani sõdur mehitamas kontrollpunkti pealinnas Kabulis.
Afganistani sõdur mehitamas kontrollpunkti pealinnas Kabulis. Foto: Rahmat Gul / AP / Scanpix

Afganistani valitsus on nõus sõlmima "legitiimset" rahu mässulise Talibaniga vaid pärast sel septembril toimuvaid presidendivalimisi, ütles presidendi kõneisik täna.

Valge Maja ja Talibani rahukõnelused jooksid eelmisel nädalal ootamatult umbe, kui USA president Donald Trump nad tühistas. Afganistani valitsus hoiti kõnelustelt suuresti eemal ning Kabul muretses väga, et rahulepe lükkab valimised ühtsusvalitsuse moodustamise nimel edasi. Sellega aga oleks praegune president Ashraf Ghani ilmselt ametist ilma jäänud.

Nüüd ütles tema pressiesindaja Sediq Sediqqi: «Presidendivalimiste toimumist ei takista miski.»

Tema sõnul hakkab valitsus arutama relvarahu alles pärast 28. septembril toimuvaid valimisi. «Rahu legitiimsust ilma valimisteta saavutada ei saa,» rõhutas Sediqqi.

Tema sõnul pani Afganistani valitsus oma rahupüüdlused seisma. Valimiste järel aga saab «rahuprotsessi edasiviimisest» prioriteet.

Sediqqi ütles, et valimiste eel toimub riigi julgeoleku tagamisel «suur muutus». Afgaanid pelgavad valimisvägivalla kasvu. Taliban, kes peab Afganistani valitsust USA käpiknukuks, hoiatas afgaane valimaminemise eest ning tõotas rünnata valimisjaoskondi.

Esindaja rääkis ka Talibani delegatsiooni visiidist Venemaale, mis toimus mõni päev pärast rahukõneluste lagunemist. Tema sõnul seisab Taliban silmitsi «poliitilise läbikukkumisega». Sediqqi rõhutas, et Taliban peaks välisvõimude asemel tulema rääkima Afganistani valitsusega. Taliban keeldub seda tegemast.

Reedel külastas Talibani läbirääkimismeeskond Venemaad, kus nad pidasid kõnelusi Vene presidendi Afganistani saadiku Zamir Kabuloviga.

Uudisteagentuuri Interfax teatel ütles üks Vene välisministeeriumi esindaja, et kohtumisel rõhutati USA-Talibani kõneluste taastamise vajadust. Lisaks olevat Taliban kinnitanud valmidust jätkata dialoogi Washingtoniga.

See oli Talibani esimene rahvusvaheline visiit pärast USA-ga peetud kõneluste lagunemist. Delegatsiooni juhtis mulla Sher Mohammad Stanikzai.

Moskva on tänavu võõrustanud kahte Talibani ja tuntud Afganistani ühiskonnaliikmete dialoogi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles