Snowden loodab jätkuvalt Prantsusmaalt varjupaika saada

BNS
Copy
Edward Snowden.
Edward Snowden. Foto: AFP/SCANPIX

Vilepuhuja Edward Snowden, kes elab pärast USA valitsuse luuredokumentide avaldamist Venemaal, loodab jätkuvalt Prantsusmaalt varjupaika saada, selgus laupäeval osaliselt avaldatud usutlusest.

Lekitaja meenutas, et küsis Prantsusmaalt varjupaika 2013. aastal, kui riigi president oli François Hollande. Snowden ütles nüüd raadiole France Inter, et loodetavasti nüüdne president Emmanuel Macron teeb seda, mis tema eelkäijal tegemata jäi.

«Kogu selles loos on kõige kurvem see, et ainus koht, kus ameeriklasest vilepuhujal on võimalus end kuuldavaks teha, pole mitte Euroopas, vaid siin (Venemaal),» ütles Snowden usutluses, mis avaldatakse täies mahus esmaspäeval.

36aastane Snowden on küsinud varjupaika rohkem kui kümnelt riigilt, kuid kõik on ära öelnud. Selline seljapööramine paneb teda kahtlema riikide mõttemallis ning «süsteemis, milles me elame».

«Vilepuhujate kaitsmine pole vaenulik tegu,» lausus ta.

Snowden töötas kunagi Ühendriikide julgeolekuametite CIA ja NSA heaks, kuid pärast 2013. aasta leket elab ta Venemaal.

Tema kaitsjad peavad teda tähtsaks vilepuhujaks ja isikuandmete kaitse edendajaks. USA aga süüdistab teda riikliku julgeoleku ohustamises ja luuramises ning tahab teda aastakümneteks vangi panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles