Cameron sarjab mälestustes Johnsonit

Copy
Brexiti hernehirmutised 2016. aasta suvel, kui britid toetasid referendumil Euroopa Liidust väljaastumist.
Brexiti hernehirmutised 2016. aasta suvel, kui britid toetasid referendumil Euroopa Liidust väljaastumist. Foto: Reuters/ScanPix

Briti ekspeaminister David Cameron sarjab oma mälestusteraamatu pühapäeval avaldatud katkendites praegust valitsusjuhti Boris Johnsonit, väites, et see toetas Brexitit vaid oma karjääri edendamiseks. 

Cameroni sõnul uskus juulis peaministriks saanud Johnson, et kampaania Euroopa Liidust lahkumise poolt 2016. aasta referendumi eel teeb temast konservatiivide erakonna «kullakese». Cameron kinnitas, et Johnson ise arvas, et korraldada tuleb ka teine referendum lahkumistingimuste kinnitamiseks, mida praegune valitsusjuht kindlalt eitab. 

Pühapäeval ajalehes Sunday Times avaldatud katkendites süüdistab EL-i jäämise pooldajaid juhtinud Cameron Johnsoni ja oma teisi rivaale ka avalikkusele valetamises. 

Johnson ning üks tema ministreid Michael Gove hakkasid «ekspertide ründamise, tõe väänamise populismi ajastu suursaadikuteks», kirjutas Cameron. 

Johnson arvas alati, et «lahkujate» kampaania kaotab ning juhul, kui nad võidaksid, saab korraldada «uusi läbirääkimisi ning seejärel uue referendumi», väitis Cameron. 

Ekspeaminister ütles neljapäeval ilmuvates memuaarides «For The Record», et ei kahetse siiski Brexiti referendumi algatamist.

Suurbritannia lahkub EL-ist praeguse seisuga 31. oktoobril. 

Briti valitsusjuht Johnson üritab saavutada Brüsseliga lahkumislepet, kuid on kinnitanud, et ÜK astub ühendusest välja vajadusel ka leppeta. Johnson kohtub esmaspäeval Euroopa Komisjoni juhi Jean-Claude Junckeri ning EL-i Brexiti läbirääkija Michel Barnieriga Luksemburgis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles