Iraagi peaminister eitas Bagdadi seotust droonirünnakutega Saudi naftarajatistele

Copy
Iraagi peaminister Adel Abdel-Mahdi 8. augustil Bagdadis presidendi residentsis.
Iraagi peaminister Adel Abdel-Mahdi 8. augustil Bagdadis presidendi residentsis. Foto: AFP / Scanpix

Iraagi peaministri kantselei eitas pühapäeval, et Iraagi territooriumi kasutati droonirünnakuteks Saudi Araabia naftarajatistele.

«Iraak on põhiseaduse alusel pühendunud sellele, et hoida ära oma territooriumi kasutamine naaberriikide ründamiseks,» vahendas Adel Abdel Mahdi kantselei valitsusjuhi sõnu. 

«Iraagi valitsus kohtleb karmikäeliselt igaüht, kes püüab põhiseadust rikkuda,» lisati avalduses. 

Saudi Araabia siseministeerium kinnitas laupäeval droonirünnakuid Saudi Aramco naftatöötlemiskeskusele ja naftaväljale. Võimude teatel saadi plahvatustest põhjustatud põlengud kontrolli alla.

Rünnakud Saudi energiafirma Aramco naftatöötlemistehastele Abqaiqis ja Khuraisis vähendasid päevatootmist 5,7 miljoni barreli võrra ja nende põhjustatud häired tootmises puudutavad umbes poolt kuningriigi toodangust. 

Droonirünnakute eest võtsid vastutuse Jeemeni šiiamässulised huthid, kelle vastu võitleb valitsusvägede kõrval Saudi Araabia juhitav sõjaline koalitsioon. 

Ärilehe Wall Street Journal andmeil uurivad ametnikud ka võimalust, et rünnakute käigus tulistati Saudi Araabiasse rakette Iraagist või Iraanist. 

Iraagis tegutseb mitu Iraani-meelset relvaraühmitust, asetades Bagdadi oma kahe peamise toetaja - Washingtoni ja Teherani - vastasseisu taustal keerulisse olukorda. 

USA välisminister Mike Pompeo süüdistas Saudi naftarajatiste ründamises otsesõnu Iraani, kuigi rünnakute eest võtsid vastutuse huthid. 

«Pole mingeid tõendeid, et rünnakud tulid Jeemenist,» kirjutas Pompeo suhtlusvõrgustikus Twitter.

«Kutsume kõiki riike ja avalikkust hukka mõistma Iraani tegevuse. USA teeb koos oma liitlastega tööd, et tagada energiaturgude stabiilne varustatus ja Iraani vastutuselevõtmine agressiooni eest,» ütles välisminister.

Iraak on kutsunud Ühendriike ja Iraani säästma oma territooriumit omavahelise vastasseisu ilmingutest. 

Hiljutised rünnakud Iraaniga seotud Iraagi šiiarühmituste baasidele, mis on omistatud Iisraelile, on tekitanud kartusi olukorra pingestumisest Iraagis. 

USA-Iraani vastasseis pole Iraagis sõjalisi tagajärgi seni siiski veel kaasa toonud, kuigi õhulöögid on suurendanud lõhesid Teherani- ja Washingtoni-meelsete jõudude vahel Iraagi poliitikas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles