Lockerbie pommimees: ma olen süütu ja tõestan seda

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lockerbie lennukatastroofi korraldamises süüdi mõistetud Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi.
Lockerbie lennukatastroofi korraldamises süüdi mõistetud Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi. Foto: SCANPIX

270 inimelu nõudnud Lockerbie lennukatastroofi korraldamises süüdi mõistetud Liibüa kodaniku Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi kinnitusel on ta süütu.

«Ma olen süütu mees,» kinnitas ainsana 1988. aastal terroriaktis süüdi mõistetud liibüalane oma uurijast sõbrale George Thomsonile pühapäeval antud usutluses, mille osa Briti päevalehti avaldas, vahendas uudistevõrk AFP.

«Ma olen suremas ja palun ennast ja mu peret rahule jätta,» lisas vähihaige Megrahi, kes kandis Šotimaal eluaegset vanglakaristust, kuid kelle sealsed võimud andsid 2009. aastal välja Liibüale.

Megrahi sõnul avaldab Briti uuriv ajakirjanik John Ashton raamatu, mis sisaldab dramaatilisi uusi tõendeid. «Ma ei anna rohkem intervjuusid ja ma ei luba ühtegi kaamerat oma koju. Ma olen süütu mees ja raamat puhastab mu nime,» lisas Megrahi.

21. detsembril 1988 Londoni Heathrow lennujaamast New Yorki teel olnud USA lennufirma Pan Ami lennuk plahvatas Šotimaa edelaosas asuva Lockerbie küla kohal. Kõik lennu 103 pardal olnud 243 reisijat ja 16 meeskonnaliiget hukkusid, samuti said lennukijäänuste allakukkumisel surma 11 kohalikku elanikku.

Lennukatastroofi põhjustanud pommiplahvatuse korraldamise eest mõisteti süüdi Liibüa salateenistusse kuulunud Megrahi, kes on end kogu aeg süütuks tunnistanud.

Mees töötas katastroofi toimumise ajal lennukompanii Libyan Arab Airlines julgeolekupealikuna ning just tema pani süüdistuse kohaselt lennuki pagasisse pommiga kohvri.

Tema süüdimõistmisel olid otsustava tähtsusega Malta poepidaja tunnistused, kuid Megrahi sõnul pole ta meest kunagi näinud. «Ma polnud teda kunagi varem näinud, enne kui ta kohtusse tuli,» lisas Megrahi, kelle sõnul mängis olulist rolli tema süüdimõistmisel USA luure.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles