Soomes algavad homme taas eelarveläbirääkimised

Copy
Foto: Matti Matikainen / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Soome peaminister kohtub homme koalitsiooniparteide juhtidega järgmise aasta eelarveläbirääkimistel

Valitsusele lähedal olevate allikate sõnul läbirääkimiste käigus otsustatakse, kui kiiresti valitsuse eelarveistungid võidakse läbi viia.

Valitsuseparteide juhid on Sotsiaaldemokraatide Antti Rinne, Keskerakonna Katri Kulmuni, roheliste Maria Ohisalo, Vasakliidu Li Andersson ja Rootsi Rahvapartei Anna-Maja Henriksson. Nad arutavad homme õhtul valitsuse eelarvettepaneku veel lahtiseid kohti peaministri ametlikus residentsis Kesärannas.

Eelarveläbirääkimiste jaoks on varutud aega teisipäevaks ja kolmapäevaks, kuigi peetakse võimalikuks, et esimesed ettepanekud eelarve kohta võidakse valmis saada juba homme õhtuks.

Rahandusminister Mika Lintilä palus augustis rahandusministri riigisekretäril Martti Hetemäkeä selgitada võimalusi, kuidas ummikus olevaid investeeringuid võiks kiirendada. Lintilä ütles, et Soome peaks vajutama investeeringute turbonuppu, et vahe Rootsiga enam ei kasvaks.

Yle info järgi toob Hetemäki eelarveistungile esitluse investeeringute kiirendamisest.

Valitsus saab eelarveistungil rahandusministeeriumi kõige toorema ennustuse järgmise aasta majanduskasvust. Rahandusminister Lintilä on ennustanud, et majanduskasv võib järgmisel aastal kukkuda  alla ühe protsendi.

Soome Majanduse Uurimiskeskus ETLA hoiatas, et Soome majandus langeb järgmisel aastal 50% tõenäosusega.

Lintilä juhtimisel ettevalmistatud rahandusministeeriumi eelarveettepanek on 2,3 miljardi euro suuruse puudujäägiga. Uut võlga vajatakse järgmisel aastal natuke rohkem kui sel aastal.

Antti Rinne valitsuse majanduspoliitika peamine eesmärk on saavutada 75% suurune tööhõive, mille realiseerumise osas on mitmed majandusteadlased olnud kahtlevad.

Selle sügise eelarveläbirääkimiste tööhõivevahendid keskenduvad palgatingimuste parandamisele, tööhõiveteenuste tõhususe parandamisele ja muuhulgas ka osaliselt puuetega inimeste tööalase konkurentsivõime suurendamisele.

Poliitiliselt kõige raskemad tööhõivemeetodid, nagu kohalike läbirääkimiste suurendamine ja sissetulekuga seotud töötuskindlustuse järkjärguline lisamine, jäävad hiljem toimuvatele eelarveläbirääkimistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles