ISi liider kutsus toetajaid vabastama vanglatest vangistatud kaaslasi (1)

Copy
Äärmusrühmituse Islamiriik (IS) liider Abu Bakr al-Baghdadi sellel 29. aprillil pühasõdalaste veebilehel avaldatud videos.
Äärmusrühmituse Islamiriik (IS) liider Abu Bakr al-Baghdadi sellel 29. aprillil pühasõdalaste veebilehel avaldatud videos. Foto: AP/Scanpix

Äärmusrühmituse Islamiriik (IS) liider Abu Bakr al-Baghdadi kutsus esmaspäeval avaldatud helisalvestises rühmituse liikmeid vabastama Iraagis ja Süürias vanglates hoitavaid pühasõdalasi ja nende pereliikmeid. 

«Vanglad, vanglad, kalifaadi sõdurid!» ütles kõigest paar aastat tagasi Iraagis ja Süürias suuri alasid kontrollinud rühmituse seni tabamatuks jäänud liider helisalvestises, mida levitati sõnumirakenduse Telegram kaudu. 

«Andke endast parim oma vendade ja õdede päästmiseks ning müüride lõhkumiseks, mis neid vangistavad,» lausus ta ISi propagandatalituse Amaq edastatud salvestises.  

Iraagi ülerahvastatud vanglates ja Süüria idaosas kurdi-araabia relvarühmituse Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) kontrollitud alade vanglates hoitakse tuhandeid IS-i pühasõdalasi. Tuhandeid pühasõdalaste pereliikmeid hoitakse samal ajal laagrites. 

SDF vallutas märtsis Süüria idaosas viimase killu ISi niinimetatud kalifaadist. 

Kurdivõimude sõnul on Süüria kirdeosas nende käes umbes 12 000 välismaalast 40 riigist, nende seas 4000 naist ja kaks korda sama palju lapsi. 

Punane Rist teatas juuli algul, et tingimused nendes laagrites on «apokalüptilised», ja kutsus riike kiiresti arvatavate ISi välisvõitlejate pereliikmeid repatrieerima. 

Iraagis, kus võimud kuulutasid pühasõdalaste üle võitu 2017. aasta detsembris, on ISiga seotud kuritegusid uurivad kohtud määranud rohkem kui 500 välismaalasele vanglakaristuse või surmanuhtluse. 

Iraagi võimud ei avalda andmeid riigi vanglates hoitavate kinnipeetavate kohta, kuid vaatlejate hinnangul hoitakse arvatavate sidemete tõttu ISiga riigis trellide taga umbes 20 000 inimest. 

IS avaldas aprillis video, milles Baghdadi näitas end esimest korda viie aasta jooksul ja kutsus toetajaid võitlust jätkama. 

Kuigi IS on kaotanud kogu enda käes olnud territooriumi, on rühmituse uinuvad rakukesed võimelised korraldama rünnakuid nii Iraagis kui ka Süürias.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles