Soome riiklik postifirma külmutab palgad

Copy
Foto: Erik Prozes / Postimees

Soome Posti juhatuse otsusega külmutatakse postisorteerijate palk praegusel tasemel kuni 2022. aastani. Otsus puudutab postipaki ja veebikaubanduse sorteerimisteenuste personali ehk umbes 700 inimest.

«Muutusega otsitakse paindlikkust, et sorteerimine vastaks kiiresti muutuvatele oludele ja klientide nõudmistele,» teatas Posti oma pressiteates.

«Posti otsus on täiesti ühepoolne. Meiega ei ole see läbi räägitud ning see otsus ei vasta sellele, mida meie oleme nõudnud,» kommenteeris posti- ja logistikaala ametiühingu PAU esinaine Heidi Nieminen Posti otsust. Ta rõhutas, et kuigi Posti kinnitusel umbes 700 töötaja kogupalk ei lange, ei ole see tagatiseks, et üksikisiku sissetulek ei lange.

Uus mudel näeb ette heade soorituste eest preemiat, samas kui need, kes ei jõua piisava tootlikkuseni, kaotavad palgas, lisas Nieminen.

Posti paki- ja veebikaubanduse juht Turkka Kuusisto rõhutas Helsingin Sanomatele, et ühegi töötaja palk kokkulepitud üleminekuajal ei lange. «Üksikute töötajate palka ei või langetada. Tagame selle 27 kuuks, isegi kui eesmärke ei saavutata.» Tema sõnul tagab ettevõte üleminekuajal töötajale kindla palga.

Ähvardavad streigiga

Ametiühingu esindaja Nieminen tuletab meelde, et sorteerijad peavad majanduslikult hakkama saama ka kahe aasta pärast. «Me jätkame kollektiivlepingu läbirääkimistega,» lubas ta ja lisas, et kui läbirääkimised lahenduseni ei vii, on tagajärjeks streigid, sest praegune kollektiivleping lõpeb oktoobriga.

Posti käes on hetkel 50% Soome pakiturust. Nieminen märgib, et ettevõte tahab saada enda kätte suuremat turuosa, lüües konkurente madalamate palkade ja halvemate töötingimustega.

Posti plaan langetada töötajate palka tekitas eelmisel nädalal suurt vastukaja. Algse plaani järgi oleks sorteerijad viidud üle tööstusliidu kollektiivlepingu alla, mis oleks tähendanud nende palgalangust. PAU protestis septembri alguses selle plaani vastu streigiga.

Soome meedias on kirjutatud ka Posti juhist Heikki Malinenist, kelle eelmise aasta teenistus oli 987 764 eurot, mis teeb kuuteenistuseks umbes 82 000 eurot.

Peaminister Antti Rinne tunnistas eelmisel nädalal Helsingin Sanomatele, et valitsus on olukorra teadmiseks võtnud. «Ühe võimalusena tuleb selgitada, kas olukorda saaks lahendada mingisuguse rahalise kompensatsiooniga,» ütles Rinne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles