USA presidendivalimisi ähvardab ka Hiina ja Iraani valeinfokampaania

BNS
Copy
Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP / SCANPIX

USA 2020. aasta presidendivalimisi ähvardab Venemaa 2016. aasta sekkumise sarnane desinformatsioonikampaania uutest riikidest, eeskätt Hiinast ja Iraanist, hoiatavad uudisteportaali Axios andmetel Ühendriikide julgeolekuametnikud ja sotsiaalmeediahiiud.

Kuna president Donald Trump murrab rahvusvahelisel areenil Hiina ja Iraaniga piike, on karta, et nood riigid püüavad mõjutada USA järgmisi valimisi, kirjutas Axios täna.

Sotsiaalmeediafirmad hakkasid 2019. aasta alguses paljastama koordineeritud valeinfo levitamise kampaaniaid, mis ei lähtunud seni selles vallas esirinnas olnud Venemaalt ja Balkani riikidest.

Iraan

Jaanuaris sulgesid Facebook ja Twitter sadu Iraani desinformatsioonikampaaniaga seotud kontosid ja lehti.

Mais teatas Facebook, et on maha võtnud veel mitukümmend Iraaniga seotud kontot, guppi ja lehekülge, seal hulgas ka Instagramist.

Facebooki sõnul teevad iraanlased näo, nagu asuksid nad USA-s või Euroopas, ning kasutavad legitiimsete Lähis-Ida uudisteväljaannete võltskontosid. Neil lehekülgedel arutatakse mitme piirkonna, teiste hulgas ka Ühendriikide poliitika üle.

Facebookile andis libakontode kohta vihje USA küberturbefirma FireEye.

Hiina

Hiinast lähtuvat USA-vastast kampaaniat ei ole kumbki platvorm seni tuvastanud, kuid eksperdid hoiatavad, et selleks tuleb valmis olla.

Nii Facebook kui Twitter teatasid augustis, et on paljastanud sadu Hiina kontosid, mis on seotud koordineeritud rünnakuga Hongkongi protestijate vastu. Hiina on sekkunud jultunult ka Taiwani valimistesse.

Endine CIA kõrge Hiina-analüütik Chris Johnson, kes nüüd töötab mõttekojas Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskus (CSIS), ütles, et Hiina kavatsusest sekkuda USA valimistesse Venemaa 2016. aasta sekkumisega võrreldavas ulatuses tõendeid ei ole.

Tema sõnul on tõenäolisem Hiina tavapärane käitumine, mis seisneb katsetes mõjutada hiinakeelset auditooriumi ja äriringkondi, drastilisi meetmeid ei ole oodata.

Ühelt poolt on selle põhjuseks Hiina liidrite soov hoiduda Venemaale osaks saanud vastureaktsioonist, teisalt on neil Trumpi võimaliku tagasivalimise suhtes vastakad tunded, arvab Johnson.

USA sanktsioonide all lämbuva Iraani jaoks on 2020. aasta valimistel kaalul miljardid dollarid ja nad teavad, et demokraadid tahaksid naasta 2015. aasta tuumaleppesse, millest Trump USA välja tõi.

Iraani vaenlasel Saudi Araabial oleks sekkumiseks täpselt vastupidine põhjus. Temal on Trumpi Valge Majaga väga lähedased sidemed, kuid juhtivate demokraatide suhtumine tundub neile vaenulik.

Hiina meelest on USA rahvusvaheline käitumine Trumpi juhtimisel «düsfunktsionaalne», ütles Johanson, aga Trumpi kaubandussõjast hoolimata ei Peking kindel, kas neil oleks temata parem.

Siiski tasuks Hiina desinformatsioonipüüdeid hoolikalt jälgida, kirjutas Axios. Uurijad kardavad, et Peking võib kasutada selleks jõudsalt laienevat sotsiaalmeediarakendust TikTok.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles