Taliban on valmis uuteks kõnelusteks USAga (2)

Copy
Islamiliikumise Taliban pealäbirääkija Sher Mohammad Abbas Stanikzai.
Islamiliikumise Taliban pealäbirääkija Sher Mohammad Abbas Stanikzai. Foto: TASS / Scanpix

Afganistanis eile kahes rünnakus vähemalt 48 inimest tapnud islamiliikumine Taliban teatas, et nemad on valmis USAga kõnelusi jätkama.

Talibani pealäbirääkija Sher Mohammad Abbas Stanikzai õigustas viimaste päevade verevalamist, sest tema sõnul tunnistasid ka ameeriklased kõnelustel, et on tapnud tuhandeid talibeid, sestap polevat mässajad kõneluste vältel rünnakuid jätkates midagi valesti teinud.

USA president Donald Trump põhjendas septembri algul Talibaniga kõneluste lõpetamist Ühendriikide sõduri hukkumisega islamistide rünnakus.

«Meie poolelt on uksed läbirääkimisteks avatud,» ütles Stanikzai BBC-le.

Trump kuulutas 10. septembril «surnuks» ligi aasta käinud diplomaatilised pingutused saavutada Talibaniga kokkulepe, mis võimaldaks USA-l pärast 18-aastast sõda enamiku sõdureist Afganistanist välja tuua.

Tema valitsus, kes ei salgagi soovi sõdurid koju tuua, jättis siiski võimaluse uueks katseks, ehkki välisminister Mike Pompeo hoiatas, et see nõuab Talibanilt «olulist pühendumust».

Taliban võitlejad tapsid teisipäeval kahes pommirünnakus vähemalt 48 inimest ja vigastasid 80. 

Esimene rünnak korraldati president Ashraf Ghani kampaaniaüritusel Parwani provintsis, kus Talibani võitleja õhkis mootorrattapommi. Rünnakus hukkus 26, viga sai 42 inimest. 

Tund hiljem korraldas Taliban teise rünnaku Kabuli kesklinnas USA saatkonna lähistel. Võimude teatel hukkus rünnakus 22 ja viga sai 38 inimest.

Tegu on rängimate rünnakutega pärast kõneluste lõppu. 

Taliban on varem öelnud, et  «Afganistanis okupatsiooni lõpetamiseks on kaks võimalust: üks oli džihaad ja võitlus, teine kõnelused ja läbirääkimised».

«Kui Trump tahab kõnelusi lõpetada, kasutame esimest võimalust, ja nad kahetsevad seda varsti.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles