Hispaania saab nelja aasta jooksul neljandad parlamendivalimised

Copy
Hispaania peaministri kohusetäitja Pedro Sánchez kolmapäeval parlamendis viimasel debatil enne erakorralisi valimisi 10. novembril.
Hispaania peaministri kohusetäitja Pedro Sánchez kolmapäeval parlamendis viimasel debatil enne erakorralisi valimisi 10. novembril. Foto: BALLESTEROS / EPA / SCANPIX

Hispaania peaministri kohusetäitja Pedro Sánchez kannustas kolmapäeval valijaid novembriks kavandatud järjekordsetel valimistel tema Sotsialistlikku Parteid toetama, et see saaks selge enamuse toel valitsuse moodustada ning majandus- ja poliitilisi probleeme lahendama asuda.

Sánchez teatas teisipäeval, et 10. novembril korraldatakse uued parlamendivalimised, mis on neljandad nelja aasta jooksul. Kuningas Felipe VI oli enne seda teatanud, et ühelgi parteijuhil pole piisavat toetust valitsuse moodustamiseks.

Peaminister oli sunnitud valimiste kasuks otsustama, sest ei suutnud saavutada usaldushääletuse võiduks vajalikku parlamendienamust. Sotsialistidel on praegu 350-kohalises parlamendis 123 kohta.

Sánchez tegi etteheiteid nii parem- kui vasakpoolsetele erakondadele, kes ei nõustunud kokkuleppega, mis võimaldanuks tal uueks ametiajaks valitsuse moodustada.

«Ma loodan, et hispaanlased annavad Sotsialistlikule Parteile suurema enamuse, et teil ei oleks enam võimalik takistada valitsuse moodustamist, mida Hispaania hädasti vajab,» ütles ta parlamendidebatis teiste erakondade liidritele.

Hispaanial on vaja stabiilset valitsust, et tulla toime maailmamajanduse aeglustumise, Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise ja Kataloonia iseseisvuspüüdlustega, lisas Sánchez.

Konservatiivse opositsioonierakonna Rahvapartei esimees Pablo Casado süüdistas peaministrit vastutustundetuses.

Sánchez loodab saavutada võimu inimesi valimistega «välja kurnates» ega olegi teinud tõsist katset valitsust moodustada, väitis ta.

Sáncheze katse koos vasakäärmusliku Podemosega valitsust moodustada nurjus, sest selle juhtkond ei pidanud pakutavaid ministrikohti küllalt kaalukaks. Niisama parlamendis sotside valitsust toetama Podemos ei nõustunud.

Pärast diktaator Francisco Franco surma 1975. aastal demokraatia teele naasnud Hispaanias ei ole koalitsioonivalitsust kunagi olnud.

Arvamusküsitluste põhjal peaksid sotsialistid saama uute valimistega rohkem parlamendikohti, aga siiski mitte enamust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles