Itaalia liitub Prantsusmaa juhitava Euroopa kaitsevalmiduse algatusega

BNS
Copy
Euroopa kaitsevalmiduse algatuse allkirjastanud ministrid.
Euroopa kaitsevalmiduse algatuse allkirjastanud ministrid. Foto: Kaitseministeerium

Itaalia ütles neljapäeval, et liitub Prantsusmaa juhitava Euroopa riikide kaitsevalmiduse algatusega.

Teadaanne järgneb Itaalia peaministri Giuseppe Conte ja Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni kohtumisele kolmapäeval Roomas. 

«Itaalia on ametlikult edastanud oma valmisolekut ühineda Euroopa kaitsevalmiduse algatusega (EI2), pakkudes oma erilist riiklikku ekspertiisi Vahemere piirkonna julgeolekusektoris,» teatas peaministri kantselei. 

Macroni initsiatiivil väljaspool NATO ja Euroopa Liidu raamistikku kokkukutsutud Euroopa kaitsevalmiduse algatuses osalevad Eesti, Ühendkuningriik, Saksamaa, Belgia, Holland, Taani, Soome, Hispaania, Portugal ja Rootsi. 

Euroopa kaitsevalmiduse algatuse initsiatiivi eesmärgiks on koondada kokku ühtmoodi mõtlevad Euroopa riigid, kes jagavad ühist arusaama Euroopat ähvardavatest julgeolekuohtudest, omavad sarnaseid strateegilisi huvisid ja poliitilis-sõjalist kultuuri ning on võimelised viima üheskoos läbi sõjalisi operatsioone mistahes geograafilises punktis üle maailma.

Itaalia liitub algatusega pärast seda, kui riigis tuli võimule eliidivastase Viie Tähe Liikumise (M5S) ja vasaktsentristliku Demokraatliku Partei (PD) koalitsioonivalitsus.

Reedel peetakse Hollandis EI2 riikide kaitseministrite kohtumine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles