Helsingi linnaametnikud said trahvi moslemist tööotsija diskrimineerimise eest (5)

Copy
Soome presidendiloss Helsingis. Pilt on illustreeriv.
Soome presidendiloss Helsingis. Pilt on illustreeriv. Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Scanpix

Helsingi ringkonnakohus mõistis eile trahvi kahele Helsingi linnaametnikule, kes diskrimineerisid moslemist tööotsijat.

Moslemimees kandideeris ning ostus valituks projektiinseneri ametikohale Helsingi linna eluasemekontoris (asuntotuatantotoimisto ehk ATT). Kui mees läks töölepingut alla kirjutama, ütles ta, et vajab usulistel põhjustel viis minutit palgata pausi ning reedel tunniajalist pausi palvetamise jaoks.

Sel hetkel olid ametis kohal ATT tegevjuhti asendanud ehitusjuht ja personalijuht. Olles kuulnud palvetamisvajadusest, otsustas ehitusjuht, et töölepingut ei kirjutata veel alla, sest ta soovib selle kohta üle küsida tegevjuhilt.

Järgmisel päeval teatas ehitusjuht mehele, et temaga töölepingut ei sõlmita. Kohtus jäid ehitusjuht, tegevjuht ja personalijuht eri meelt selles, kus ja kes otsustas, et mehega töölepingut ei sõlmita, ning kes selle otsuse eest vastutas.

Pärast seda, kui temaga lepingu sõlmimisest keelduti, saatis mees ehitusjuhile ja personalijuhile e-kirja, kus ütles, et on valmis loobuma palvetamisest tähtsate koosolekute ajal ning tõi esile, et töökoha kõrval oli mošee.

Samal päeval saatis personalijuht ehitusjuhile ja tegevjuhile e-kirja, kus teatas, et mehe «soome keel ei ole kuigi sujuv (väga palju vigu) ja tundub, et ta tahab siia vaid mošee pärast. Mina ütlen jätkuvalt ei». Kirjale vastas tegevjuht: «Samad sõnad.»

Ringkonnakohtu sõnul näitasid e-kirjad, et mehele tööst keeldumise eest on vastutav personalijuht ning tegevjuht nõustus viimase otsusega. Ehitusjuht kirjavahetuses ei osalenud.

Ringkonnakohtu sõnul sattus mees oma usu tõttu ebavõrdsesse seisundisse. Kohus teatas, et tööandjal ei ole otsest kohustust palvepause võimaldada, kuid oleks võinud lasta mehel palvetada lõunapausi ajal.

Ringkonnakohus mõistis tegevjuhile töödiskrimineerimise eest ja ametivõimu kuritarvitamise eest 40 päevatrahvi määra ning personalijuhile töödiskrimineerimisele kaasaaitamise eest 20 päevatrahvi määra. Ehitusjuhi süüdistus tühistati.

Helsingi linn ja tööd otsinud mees lahendasid vaidluse juba varem ning kokkuleppe alusel maksis linn mehele 36 000 eurot hüvitist.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles