Päikeseloojangul avati uus kunstikeskus Kai (1)

Copy

Täna päikeseloojangul avati Noblessneri sadamalinnakus uus kunstikeskus Kai.

Kai avamist tähistas päikeseloojangul kell 19.28 Raphaele Shirley (USA) performance Kai ees õues, mis loob merelt, maalt ja õhust jälgitava ajutise skulptuuri. Teose juhatasid sisse muusikud Katariin Raska ja Anna-Liisa Eller. Kai kunstikeskuse uksed avati vahetult peale Shirley performance'it. Sel nädalavahetusel toimuvad Kai kunstikeskuses ka maja ja näitust tutvustavad tuurid eesti, vene ja inglise keeles. 

Kai kunstikeskus on Noblessneri uus mereäärne kultuurisüda, mis põimib piirkonna ajaloo ja ajastuhõngulise arhitektuuri moodsa kunsti- ja kultuurimaailmaga. Endise salajase allveelaevatehase 100-aastases tööstushoones ootavad külastajaid näitused, kunsti- ja väärtfilmikino, oktoobris avanevad neli toidukohta, kultuurivaldkonna eestvedajate ühiskontor ja rahvusvaheline residentuuriprogramm. 

«Kai koondab ühise katuse alla suure hulga kunstivälja pulbitsevast energiast. Kaasaegse kunsti näitamiseks renoveeritud unikaalne tööstushoone Tallinna lahe ääres ankurdab Eestisse rahvusvaheliselt silmapaistva kunsti ja loob sellele vajaliku tugistruktuuri,» rääkis Kai programmijuht Karin Laansoo.

Kai kunstikeskuse esimene näitus on Hanna Laura Kaljo kureeritud rahvusvaheline grupinäitus «Lase oma tähelepanul…. pehmeneda ja laiali valguda», mis kuulub Tallinna Fotokuu moodsa kunsti biennaali põhiprogrammi. Osalevad kunstnikud Marie Kølbæk Iversen, Sandra Kosorotova, Pia Lindman, Andrea Magnani, Elin Már Øyen Vister, Carlos Monleon Gendall, Sam Smith ja Nele Suisalu. Näitus jääb avatuks 1. detsembrini ning näitusepilet võimaldab külastada avanäitust kahel korral.

Lisaks näitusele on Kai kunstikeskuses ka filmi- ja sündmusteprogramm, mis on kureeritud koostöös Eesti ja rahvusvaheliste kultuuriorganisatsioonidega. 

Kai kunstikeskuse tööd korraldab Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus. Noblessneri sadamalinnakus paikneva kunsti ja kultuuri kohtumispaigana on Kai ainulaadne nii oma asukoha kui ka ülesehituse poolest – see asub rikkaliku ajalooga unikaalses hoones, pakkudes uudset ja avatud koostöömudelit kunstiprofessionaalidele ning maailmatasemel kultuuri- ja toiduelamusi laiale publikule. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles