Üleilmsel kliimastreigil osalesid miljonid (8)

Copy
Osa 250 000 inimesest, kes nõudsid eile New Yorgi tänavatel samme kliimamuutuse vastu.
Osa 250 000 inimesest, kes nõudsid eile New Yorgi tänavatel samme kliimamuutuse vastu. Foto: Michael Nigro / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Tuhanded õpilased puudusid eile koolitundidest, et võtta osa ülemaailmsest kliimastreigist, mille algatas Rootsi aktivist Greta Thunberg.

«See on alles algus,» ütles Thunberg enne tänast ÜRO noorte tippkohtumist.

Streigi korraldajate andmetel tuli üle maailma kliima soojenemise peatamise nimel meelt avaldama neli miljonit inimest.

Meeleavaldustega tegid algust Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna lapsed ja ka täiskasvanud. Liikumine levis edasi Aafrikasse ja Euroopasse, kus tänavaid täitsid protestivad rahvahulgad, ja tipnes New Yorgis.

«Muutus tuleb, meeldigu see neile või mitte,» ütles Thunberg New Yorgi meeleavaldusel, millest võttis osa 250 000 inimest.

«Ma loodan, et sellest saab uus ühiskondlik murdepunkt, kui me näitame, kui paljud on aktiivseid inimesi, kui palju inimesi avaldab survet liidritele, iseäranis enne (esmaspäevast) ÜRO kliimatippkohtumist» New Yorgis, ütles Thunberg.

Streiki korraldav ühendus 350.org on teatanud, et eilsed meeleavaldused juhatasid sisse protestinädala 5800 demonstratsiooni 163 riigis.

Berliinist Bostonini, Kampalast Kiribatini ja Soulist São Pauloni olid kooliõpilased ja neid toetavad täiskasvanud väljas loosungitega nagu «Meil ei ole planeet B-d» ning «Teeme Maa taas suureks».

New Yorgi Battery pargis võeti Thunberg vastu rokkstaarina. Rahvas skandeeris tema nime, kui ta kutsus maailma liidreid kasvuhoonegaaside emissiooni kärpimiseks otsekohe samme astuma.

«Miks peaksime me õppima tuleviku nimel, mis meilt ära võetakse?» küsis ta. «Me nõuame turvalist tulevikku. Kas seda on tõesti palju palutud?»

Täna võtab rootsi tüdruk koos 500 teise noore keskkonnaaktivistiga osa esimesest noorte kliimatippkohtumisest.

Esmaspäevaks on ÜRO peasekretär António Guterres kutsunud kokku kliimakohtumise, kus 60 maailma riigi liidrid teevad teatavaks oma maa kasvuhoonegaaside kärpimise plaanid.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles