Lagarde: Aafrika potentsiaali võti on rahu (1)

Copy
Foto: NIC BOTHMA / EPA / Scanpix

Aafrika on teinud edusamme ja on nii mõneski valdkonnas arengupoliitika eeskujuks, aga kui konfliktid ei lõppe, ei saa ta oma potentsiaali rakendada, ütles endine Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) peadirektor Christine Lagarde oma kaheksa-aastast tegevust kokku võttes.

«Rahu on esmane tingimus,» rõhutas ta usutluses AFP-le.

Lagarde'i sõnul ei räägita Aafrika konfliktidest piisavalt.

Konfliktid on sundinud inimesed kodumaalt põgenema ja piiridele rajatud laagritesse elama jääma, see avaldab omakorda mõju vastuvõtjariikidele.

Ainuüksi Lõuna-Sudaani ja Kongo Demokraatliku Vabariigi konfliktide tõttu on pidanud kodukohast lahkuma kolm miljonit inimest, näitavad ÜRO pagulasameti UNHCR andmed. Nad on põgenenud paljudesse Aafrika riikidesse aga ka teistele mandritele.

«Kõik on omavahel seotud,» ütles Lagarde. «Põgenikud ei lahku oma riigist lõbu pärast.»

Konflikt «on arengule tõsiseks takistuseks. Ma ei tea ühtki riiki, mis oleks võimeline majanduslikult arenema, kui ei ole rahu.»

Paljud Aafrika arengud tunduvad eelmisel nädalal IMF-i juhi kohalt lahkunud Lagarde'ile lootusrikkad. 

«Minu arvates on paljudes riikides asjad oluliselt paranenud,» ütles ta ja lisas, et tõusnud on teadlikkus arenguks vajalikust majanduspoliitikast.

IMF-i keskne roll on olla «rahakott», aga Lagarde rõhutas ka püüdeid suunata mõttejõudu piirkonna arengu edendamiseks. 

Selleks on loodud Aafrikas kuus tehnika- ja väljaõppekeskust kohaliku võimekuse arendamiseks. 

Sahara-tagustes riikides on majanduskasv kõrgem kui maailma arenenud riikides, paljudes kerkib kasv sel aastal 4,5 protsendini.

Viimaste aastate keskmisest kasvust ei piisa aga, et luua 20 miljonit töökohta, mida oleks igal aastal vaja uutele tööturule sisenejatele.

Prognooside põhjal elab 2030. aastaks 90 protsenti maailmas äärmises vaesuses olevatest inimestest Aafrikas. Mandri elanike arv kasvab praeguselt 1,3 miljardilt 1,7 miljardini.

Lagarde kiitis Aafrika Mandri Vabakaubanduspiirkonna (AfCFTA) loomist. See hõlmab 54 riiki ja loodab saada maailma suurimaks kaubandusblokiks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles