Hiina ja Saalomoni saared sõlmisid diplomaatilised suhted

Copy
Hiina välisminister Wang Yi (paremal) ja Saalomoni saarte välisminister Jeremiah Manele laupäeval Pekingis kahe riigi diplomaatiliste suhete sõlmimise tseremoonial.
Hiina välisminister Wang Yi (paremal) ja Saalomoni saarte välisminister Jeremiah Manele laupäeval Pekingis kahe riigi diplomaatiliste suhete sõlmimise tseremoonial. Foto: Mark Schiefelbein/AP/Scanpix

Hiina ja Saalomoni saared sõlmisid laupäeval diplomaatilised suhted paar päeva pärast seda, kui Vaikse ookeani saareriik oli katkestanud sidemed Taiwaniga. 

«Me ootame Hiina ja Saalomoni saarte kahepoolsete suhete kiiret arendamist,» lausus Hiina välisminister Wang Yi Pekingis tseremoonial koos oma Saalomoni saarte kolleegi Jeremiah Manelega. 

Wangi sõnul tervitab Peking Saalomoni saarte otsust ja toetab riigi liikumist enda valitud arenguteel. 

Manele sõnul tugineb riigi otsus tunnustada Taiwani asemel oma suurimat kaubanduspartnerit Hiinat «riiklikele vajadustele». 

«Meie ees seisvad arenguväljakutsed on tohutud. Me vajame laiapõhjalist partnerlust riikidega, kelle seas on ka Hiina,» lausus Saalomoni saarte välisminister. 

Taiwan katkestas Saalomoni saartega diplomaatilised suhted esmaspäeval pärast seda, kui selgus, et saarestik on otsustanud tunnustada Taipei asemel Pekingit. 

Reedel teatas Taipei, et katkestab suhted samuti Hiinat tunnustada otsustanud Kiribatiga. 

Kiribati lülitumine Hiinat tunnustavate riikide sekka jätab Taiwanile ainult 15 diplomaatilist liitlast, kellest tuntuim on Vatikan. 

Peking on alates 2016. aastast meelitanud Taiwani isoleerimise kampaania käigus Taipeilt üle nüüdseks seitse diplomaatilist liitlast.

Pekingi ja Taipei suhted halvenesid järsult 2016. aastal, mil Taiwanis tuli võimule president Tsai Ing-wen. Presidendi erakond keeldub tunnistamast ideed, et Taiwan on osa «ühest Hiinast».

Hiina on Tsai ametiajal suurendanud survet Taiwanile ja hoogustanud püüdlusi selle järelejäänud diplomaatiliste liitlaste ülemeelitamiseks.

Taiwan on de facto iseseisev alates 1949. aastast, kuid Hiina näeb seda enda provintsina ja on lubanud selle vajadusel jõuga tagasi võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles