ÜRO eriesindaja saabus Damaskusesse kõnelustele

Copy
Geir Pedersen Damaskuses ajakirjanikega vestlemas.
Geir Pedersen Damaskuses ajakirjanikega vestlemas. Foto: Zheng Yihan / ZUMAPRESS.com

ÜRO eriesindaja Geir Pedersen saabus pühapäeval Damaskusesse kõnelustele, teatasid võimuesindajad.

ÜRO vahendatud Süüria rahukõnelused Genfis on viimastel aastatel olnud seisakus ning Pedersen on keskendunud peamiselt komisjoni loomisele, mille eesmärgiks on Süüria uue põhiseaduse koostamine.

Pedersen kohtub esmaspäeval Iraani välisministri Walid Muallemiga, et arutada ÜRO erimeelsusi president Bashar al-Assadi valitsusega komisjoni osas.

Damaskusesse saabudes kinnitas Pedersen, et on lootusrikas Muallemiga kohtumise osas, kellega tal olid "produktiivsed kõnelused" ka viimase visiidi ajal juulikuus.

ÜRO peasekretär António Guterres teatas kolmapäeva õhtul kokkuleppest Süüria põhiseaduskomisjoni koosseisus. 

"Geir Pedersen teeb lõplikku tööd osapooltega, mis puudutab ametivolitusi ja me loodame, et sellega jõutakse väga varsti lõpule," sõnas Guterres. 

Komisjoni hakkab kuuluma 150 liiget, kellest kolmandiku määrab Assadi režiim, kolmandiku opositsioon ning kolmandiku ÜRO. 

"Ma loodan, et see on väga oluline samm sellele traagilisele konfliktile poliitilise lahenduse tingimuste loomisel," ütles Guterres. 

Komisjoni töö mehhanismis veel kokkulepet saavutatud ei ole. 

USA ja Euroopa on lubanud panustada miljardeid dollareid Süüria ülesehitusprogrammidesse, kui Süüria valitsus astub konkreetseid samme konflikti poliitiliseks lahendamiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles