ÜRO peasekretär tervitas pööret kliimakriisis (2)

Copy
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel (vasakul) ja ÜRO peasekretär Antonio Guterres kohtusid täna ÜRO kliimatippkohtumisel.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel (vasakul) ja ÜRO peasekretär Antonio Guterres kohtusid täna ÜRO kliimatippkohtumisel. Foto: KAY NIETFELD / POOL / EPA / Scanpix

Täna New Yorgis toimunud ÜRO kliimakohtumisel andsid 66 riiki lubaduse saavutada süsinikuneutraalsus aastaks 2050. Selle eesmärgi saavutamine tähistaks olulist sammu kliimakriisi pidurdamisel.

«66 riiki, 10 regiooni, 102 linna, 93 ettevõtet ja 12 investorit lubasid saavutada 2050. aastaks süsinikunetraalsuse,» teatas ÜRO peasekretäri Antonio Guterresi büroo avalduses. 

«Kliimakriis on ralli, mida oleme kaotamas, aga tegemist on siiski ralliga, mida meil on võimalik võita,» ütles Guterres ja avaldas lootust, et lubaduse andmine on pööre kliimamuutuste vastases võitluses. 

Guterres ütles, et mitmete riikide ja ettevõtete hiljutine tegevus, aga ka koolinoorte kliimastreigid annavad talle lootust, et katastroofiliste tagajärgedega kliimasoojenemise vältimiseks vajalike sammude astumine on veel võimalik.

«Ma näen pöördemomenti,» sõnas Guterres. «Veel kuus kuud tagasi olin ma üsna pessimistlik. Ma ei näinud mingit liikumist, aga nüüd ma näen seda ja me peame seda liikumist tagant utsitama.»

Negatiivsena tõi Guterres välja, et Brasiilia ja Ameerika Ühendriigid ei ole andnud ühtegi uut lubadust kliimamuutuste ohjeldamiseks. 

«Kahtlemata oleme ajast maha jäänud ja mitmetes piirkondades on palju vastuseisu,» ütles Guterres. «Järgmised paar aastat on otsustavad selles osas, kas suudame praeguse suuna ümber pöörata.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles