Johnsoni otsus parlamendi töö peatada oli ebaseaduslik (12)

Postimees
Copy
Londonis riietas protestija end peaminister Boris Johnsoniks, kes hoiab käes silti «Boris Johnson on süüdi».
Londonis riietas protestija end peaminister Boris Johnsoniks, kes hoiab käes silti «Boris Johnson on süüdi». Foto: Matt Dunham / AP / Scanpix

Briti ülemkohus otsustas täna, et Suurbritannia peaministri Boris Johnsoni otsus peatada parlamendi töö oli ebaseaduslik. Peaminister ütles, et ei ole kohtu otsusega nõus, aga austab seda.

«Kohus on jõudnud järeldusele, et [peaminister Boris Johnsoni] otsus soovitada kuningannal peatada parlamendi töö oli ebaseaduslik,» ütles kohtunik Brenda Hale BBC teatel, lisades, et Johnsoni otsuse mõju Suurbritannia demokraatia alustaladele oli äärmuslik. Nimelt leidis kohus, et parlamendi töö peatamisega viieks nädalaks võttis Johnson parlamendisaadikutelt võimaluse täita oma tööülesandeid.

Johnson ütles, et ei nõustu kohtu otsusega, aga austab seda ja lubab sellele alluda.

«Ma pean ütlema, et olen tugevalt eriarvamusel selles osas, mida kohus otsustas. Ma ei arva, et see on õige, aga me täidame seda otsust ja loomulikult koguneb parlament uuesti,» ütles New Yorgis viibiv peaminister ajakirjanikele.

Briti ülemkohus arutas eelmisel nädalal kolmel päeval, kas Johnsoni soovitus kuninganna Elizabethile katkestada parlamendi töö viieks nädalaks ehk kuni 14. oktoobrini oli seaduslik. 

Juulis ametisse astunud Johnson väidab, et otsus parlamendi töö septembri algul peatada oli rutiinne, et võimaldada uuel valitsusel algatada uus seadusandlik programm. Kriitikud süüdistavad peaministrit katses vaigistada parlamendisaadikuid, kellest enamik on vastu tema ähvardusele lahkuda 31. oktoobril Euroopa Liidust ilma leppeta. 

Parlamendi töö jätkamist nõudnud meeleavaldajad Londonis.
Parlamendi töö jätkamist nõudnud meeleavaldajad Londonis. Foto: Jonathan Brady / PA Wire/PA Images / Scanpix

Kohtuotsuse tulemusena nõuavad juhtivad parlamendisaadikud parlamendi töö viivitamatut jätkamist. Seejuures öeldi kohtuotsuses, et parlamendi töö võib jätkuda niipea kui võimalik.

Parlamendi spiiker John Bercow ütles vahetult pärast kohtuotsuse avaldamist, et parlamendisaadikud peavad viivitamatult kogunema.

Osa parlamendisaadikuid ei oodanud kaua ja võtsid oma koha Westminsteris juba sisse. Sellise pildi avaldas Twitteris saadik Tom Tugendhat.

Ametlikult koguneb parlament uuesti homme kohaliku aja järgi kell 11.30 (Eesti aeg 13.30).

Kohtu tänane otsus on märgiline, sest seni on Suurbritannias valitsenud põhimõte, et parlamendi töö peatamine on üksnes peaministri, mitte kohtute otsus. Kui kohus oleks aga tunnistanud Johnsoni otsuse seaduspäraseks, oleks see loonud pretsedendi, millega tulevikus võiks peaministrid samuti parlamendi töö pikaks ajaks peatada, arvasid analüütikud eile.

BBC ajakirjanik Clive Coleman ütles, et tänase kohtuotsuse tähendust on raske ülehinnata.

«See on pretsedenditu, tavatu ja väga tähenduslik,» ütles Coleman ja lisas, et otsus näitab selgelt, et mitte keegi, isegi mitte peaminister, ei seisa Suurbritannias seadusest kõrgemal.

Briti leiboristist opositsioonijuht Jeremy Corbyn kutsus pärast kohtuotsuse teatavakstegemist peaminister Boris Johnsonit tagasi astuma.

«Kutsun Boris Johnsonit oma positsiooni vaagima ja saama kõige lühemat aega ametis olnud peaministriks,» ütles Corbyn Tööpartei aastakongressil. 

Leiboristide liider kutsus valitsevate konservatiivide esimeest «korraldama valimisi, et ametisse saaks demokraatiat austav valitsus». 

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles