Soomes jääb alles vaid kuus postkontorit (2)

Copy
Kirjad Jõuluvanale Rovaniemi ainsana alles jäävas postkontoris Jõuluvana külas.
Kirjad Jõuluvanale Rovaniemi ainsana alles jäävas postkontoris Jõuluvana külas. Foto: Pawel Kopczynski / Reuters / Scanpix

Soome riiklik postifirma Posti jätab Soomes alles vaid kuus postkontorit, teatab YLE.

Soome riiklik postifirma plaanib alles jätta vaid kuus postkontorit – kolm Helsingis ning ühe Espoos, Jyvaskyläs ja Rovaniemis, kus tegutseb turistidele suunatud Jõuluvana küla postkontor. Praegu Rovaniemis tegutsev teine, kaubanduskeskuse postkontor, suletakse 27. septembril.

Posti Lapimaa klienditeeninduse ametiühingujuht Martti Määttä on toimuva pärast tige – Rovaniemis Revontulikeskuses tegutsenud postkontorist koondati kogu personal juba juunis, siis kaotas seal töö viis inimest.

«Ma ei usu, et tööhõive mõttes on perspektiiv eriti hea,» ütles Määttä. «Kui vanus hakkab lähenema 50 aastale ning valdkond on naisterohke, nagu siin Rovaniemi postkontoris, siis on olukord väga lootusetu.»

Postil on Soomes kokku umbes 18 500 töötajat, kellega läbirääkimised ja koondamised on ettevõtte viimaste aastate argipäev. Juunis peetud läbirääkimiste tulemusena otsustatigi alles jätta vaid kuus postkontorit.

Postil on üle Soome partneritevõrk ning tulevikus plaanitakse laiendada just pakiautomaatide võrku.

Postifirma postkontorite võrgu juhi Lasse Huttuneni sõnul on eesmärgiks vähendada oma postkontorite hulka. Riiklik postifirma on aasta-aastalt vähendanud müügikohti ja postkontoreid ning see on ettevõtte pikaaegne strateegia.

«Kirju saatvate klientide vajadused on märgatavalt vähenenud ning see suund jätkub,» ütles Huttunen. «Teisalt on veebikaubanduse kasv suurendanud pakkide saatmist. 70 protsenti klienditeenindusest käib nüüd nii, et klient tuleb ise oma pakile järele.» Seetõttu kavandab Posti rohkem allhankeid.

Postiteenused on Soomes seadusega kaitstud. Teenus peab oleva kättesaadav igale inimesele ning igas omavalitsuses peab olema vähemalt üks kõiki postiteenuseid pakkuv kontor. Kuna seadusega pole täpsemalt määratletud teenuse tarnija või kaugus, siis on oht, et paljudes Lapimaa omavalitsustes võib postiteenuste kättesaadavus muutuda väga kehvaks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles