Sukeldujad võisid käia Estonia vrakil (7)

Copy
Parvlaev Estonia.
Parvlaev Estonia. Foto: Ly Menov / PM/ Scanpix Baltics

Estonia vraki kohal käis esmaspäeva õhtul sukelduslaev, teatab Soome piirivalve.

Soome piirivalve ja Lääne-Soome rannikuvalve kahtlustavad, et parvlaeva Estonia hauarahu on rikutud. Ametivõimud teatavad, et Saksa lipu all sõitnud sukelduslaev sõitis esmaspäeva õhtul Estonia vraki kohale.

Piirivalve alus Turva oli piirkonna lähistel ning võttis ühendust sukeldusalusega, hoiatades seda hauarahu rikkumise eest. Hoiatusest hoolimata laskis Saksa alus Fritz Reuter tõenäoliselt merre sukeldusroboti, mis tõsteti hilisõhtul üles.

Piirivalve teatel oli alusel «raadioühenduse teel saadud informatsiooni kohaselt» ka Rootsi kodanikke.

Piirivalve teatas, et on juhtunu dokumenteerinud ning informeerinud sellest Saksa ametivõime.

Soome väljaanne Iltasanomat võttis ühendust Lääne-Soome rannikuvalve ülema asetäitja Petteri Partaneniga, kelle sõnul toimus hauarahu rikkumine esmaspäeva õhtul kella 21.00–23.30 vahel.

«Piirkonda saabus Saksa lipu all sõitev sukelduslaev,» ütles Partanen. «See tuli sinna Estonia vraki kohale. Meie järelduste kohaselt lasi laeva meeskond vette sukeldusroboti ning tõstis selle hilisõhtul üles.»

Partaneni sõnul on tõenäoliselt tegemist mingisuguse dokumentaali filmimisega. Rannikuvalvel ei ole informatsiooni sellest, et filmijatel oleks olnud vastav luba. Partanen möönab, et ei ole selge, kas sellist luba üldse antakski.

Parvlaev Estonia vrakk asub rahvusvahelistes vetes ning Soome majandusvetes. Vraki kohal kehtib sukeldumiskeeld ning hauarahu, millega on liitunud Eesti, Soome, Rootsi ja Poola. Saksamaa ei ole hauarahuleppega liitunud.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles