Trump ründas ÜRO-s USA vastaseid ja kaitses oma riigi suveräänsust (4)

Copy
USA president Donald Trump pidamas 24. septembril kõnet ÜRO peaassambleel.
USA president Donald Trump pidamas 24. septembril kõnet ÜRO peaassambleel. Foto: Richard Drew / AP / Scanpix

Kodumaal aina kasvava tagandamisohuga silmitsi seisev USA president Donald Trump pidas täna ÜRO peaassambleel kõne, kus kaitses raevukalt riikide iseseisvust ja Ühendriikide suveräänsust ning ärgitas riike vastama Iraani agressioonile.

Iseseisev riik

President kutsus maailma liidreid asetama esikohale endi riiki, hoidma riigipiire range kontrolli all ning sõlmima kahepoolseid kaubandusleppeid. Kõne vältel tõrjus ta korduvalt rahvusvahelisi organisatsioone ja alliansse.

«Tulevik ei kuulu globalistidele. Tulevik kuulub patriootidele. Tulevik kuulub suveräänsetele ja iseseisvatele riikidele, mis kaitsevad oma kodanikke, peavad lugu oma naabritest ning austavad erinevusi, mis teevad iga riigi eriliseks ja ainulaadseks,» ütles Trump assambleele kogunenud liidritele.

«Globalismil oli varasemate juhtide üle usundilaadne võim ning see pani nad eirama omaenda riiklikke huve. Need päevad on läbi.»

Iraan

Ühendriikide omahuvile keskendudes ütles Trump, et Iraan ohustab ka USA riiklikke huve. Ta hoiatas «verejanulist» Teherani, et see peab lõpetama oma agressiooni Washingtoni Lähis-Ida liitlaste vastu.

«Sanktsioone ei tühistata, kuniks Iraani ähvardav käitumine jätkub. Neid karmistatakse,» lausus president. «Ühendriigid ei otsi konflikti ühegi riigiga. Soovime rahu, koostööd ja vastastikust kasu kõigiga. Kuid ma ei jäta Ameerika huve iial kaitsmata.»

Assambleel keerlevad spekulatsioonid, et USA president võib New Yorgis kohtuda Iraani presidendi Hassan Rouhaniga. Trump tõstatas kõnes diplomaatilise läbimurde võimaluse, öeldes: «Ühendriigid pole iial uskunud igavestesse vaenlastesse. Tahame partnereid, mitte vastaseid.»

Trump tahab, et USA liitlased liituksid tema püüdlustega Iraani isoleerida. Samas keeldub ta loobumast seni ainult USA edendatavast strateegiast, millega ta tahab sundida Iraani lõpetama oma tuumaprogrammi ja rünnakuid majandussanktsioonidega.

Kõne esimestel hetkedel hoidus ta otsesõnu süüdistamast Iraani rünnakute eest, mis tabasid Saudi Araabia naftarajatisi. Iraani sõnul ei korraldanud tema rünnakut, mida USA välisminister Mike Pompeo nimetas «sõjaaktiks».

Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa liitusid esmaspäeval Ühendriikidega ning koos süüdistati rünnakutes Teherani. Iraani välisminister Javad Zarif seevastu näitas näpuga Jeemeni mässulistele ja rõhutas: «Kui selle rünnaku taga oleks olnud Iraan, siis poleks sellest naftatöötlustehasest midagi alles jäänud.»

Hiina 

Trumpile pikalt pinnuks silmas olnud Hiina kohta ütles ta, et Hiina kaubanduskuritarvituste aeg on läbi ning Peking peaks kaitsma Hongkongi demokraatlikku eluviisi.

«Aastaid kannatati välja, eirati või isegi julgustati neid (kaubanduse) kuritarvitamisi,» sõnas Trump. Ta argumenteeris, et liidrid on «globalismi» tõttu jätnud unarusse oma riiklikud huvid. 

«USA jaoks on need päevad möödas,» lisas president. 

Samuti ütles Trump, et USA jälgib tähelepanelikult, kuidas Hiina lahendab Hongkongis puhkenud kriisi. «Maailm eeldab, et Hiina valitsus peab kinni oma siduvast kokkuleppest... (ja) kaitseb Hongkongi vabadust, õigussüsteemi ning demokraatlikku eluviisi.»

Venezuela

Trump käsitles kõnes ka oma käimasolevat vastasseisu Venezuelaga. Ta mõistis venezuelalasi rõhuva režiimi hukka ja tõotas, et Ühendriikidest «ei saa iial sotsialistlikku riiki».

Ühendriigid ja tosinkond Ladina-Ameerika riiki leppisid esmaspäeval kokku, et asuvad uurima ja kinni pidama Venezuela presidendi Nicolás Maduro valitsusega seotud inimesi ja kõrgeid ametnikke, keda kahtlustatakse kuritegudes nagu uimastismugeldamine, rahapesu ja terrorismi rahastamine.

Põhja-Korea

Trump kiitis oma diplomaatilisi püüdlusi Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga, kuigi autokraat hoiab oma tuumarelvadest kramplikult kinni. Trump on kohtunud Kimiga Singapuris, Hanois ning Põhja- ja Lõuna-Korea piiril. Viimases kohas sai temast esimene Põhja-Korea pinnale astunud USA president.

Trump ütles esmaspäeval, et järgmine kohtumine Põhja-Korea liidriga «võib juhtuda peatselt». Üksikasju ta ei täpsustanud ning polnud selge, kas diplomaadid teevad kohtumiseks vajalikku eeltööd kohtumiseks, kus nad üritavad murda patiseisu Põhja-Korea tuumarelvitustamise kõnelustel.

Kolmas kõne ÜRO-s

See oli Trumpi kolmas kõne ÜRO-s.

Eelmisel aastal peaassambleele peetud kõnes sarjas ta samamoodi globalismi ning edendas oma «Ameerika ennekõike» nägemust.

Tollal kiitis ta kõvasti iseennast, mille peale teised maailma liidrid kõkutasid. See aga Trumpi ei häirinud, sest tema ja ta toetajad usuvad, et teised riigid kasutavad Ühendriike ära ning nõuavad talt liiga palju. Presidendi arvates peab USA keskenduma omaenda siseriiklikele asjadele.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles