Kas Euroopa suured valmistuvad Ukraina reetmiseks? (29)

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Ukraina relvajõudude tank õppusel Rapid Trident. Pilt on illustreeriv.
Ukraina relvajõudude tank õppusel Rapid Trident. Pilt on illustreeriv. Foto: Erik Tikan

Kavandatav Ida-Ukraina rahuplaan võib anda Venemaale võimaluse korrata alatuid trikke.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi on andnud lubaduse, mille sõnastamine on Ukraina presidendile lausa kohustuslik, kuid elluviimine väga keerukas. Zelenskõi lubas lõpetada sõja Donbassis, kuid nüüd üritab president eesmärki saavutada viisil, mis paljude ukrainlaste jaoks on vastuvõetamatu ning tähendab allaandmist.

Praeguse lahenduse otsimise juures kõlab Saksamaa presidendi Frank-Walter Steinmeieri nimi, aga mitte seetõttu, et Saksamaa president oleks järsku poliitilist mõjuvõimu juurde saanud. Põhjus peitub ajas, mil praegune Saksamaa president oli veel ametis välisministrina. 2015. aastal esimest korda välja pakutud ja toona tagasi lükatud nn Steinmeieri mudel rahu saavutamiseks on nüüd jälle kõne all.

Plaan näeb ette Donbassi okupeeritud aladel kohalike valimiste korraldamist ning ajutise eristaatuse kehtestamist alates kohalike valimiste päevast. Kui OSCE tunnistaks, et valimised toimusid kooskõlas Ukraina seaduste ja Minski lepetega, tuleks Ukrainal eristaatus ka seadusesse kirjutada.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles