Corbyn tahab valimisi vaid pärast leppeta Brexiti ohu välistamist

Copy
Briti Tööpartei juht Jeremy Corbyn. 
Briti Tööpartei juht Jeremy Corbyn. Foto: Aaron Chown/PA Wire/PA Images/Scanpix

Ühendkuningriigi peamise opositsioonierakonna Tööpartei juht Jeremy Corbyn ütles teisipäeval pärast valitsuse kahjuks läinud ülemkohtu otsust, et tema tahab pidada varased parlamendivalimised vaid siis, kui leppeta Brexiti oht on kõrvaldatud.

Ülemkohus leidis teisipäeval, et peaminister Boris Johnsoni otsus peatada parlamendi töö viieks nädalaks rikkus seadust. Corbyni sõnul näitas otsus, et Johnson «ei sulge iial meie demokraatiat».

«Seda kriisi saab lahendada vaid parlamendivalimistega,» rõhutas Tööpartei juht erakonna iga-aastasel konverentsil Brightonis.

«Need valimised peavad toimuma kohe pärast seda, kui laualt on maas selle valitsuse ähvardus viia ellu kohutav leppeta Brexit,» lausus ta.

Corbyni sõnul suurendab Euroopa Liidust leppeta lahkumine hüppeliselt toidu hinda, tekitab raviminappuse ning ähvardab lõhkuda Põhja-Iiri rahuleppe.

Lisaks võib ÜK jääda kinni ühepoolsesse kaubandusleppesse Ühendriikidega, lisas ta.

Briti parlamendi saadikud kiitsid septembri algul heaks seaduse, mis kohustab peaministrit küsima EL-ilt praegu 31. oktoobrile plaanitud Brexitile pikendust, kui ta ei suuda blokiga uut lahkumislepet sõlmida.

Lõppastmes on EL-i liidrite otsustada, kas nad pikendavad lahkumistähtaega või mitte. Seda arutavad nad 17.-18. oktoobril toimuval tippkohtumisel.

Corbyn ütles, et kui Tööpartei valimised võidab, siis koostab ta EL-iga uue lahkumisleppe kolme kuu jooksul ning peab teise referendumi, «kus on valida usutava lahkumisleppe ja (blokis) püsimise» vahel.

Parteijuht lubas kõnes seista vastu ka «finantsspekulantidele, maksudest kõrvalehiilijatele ja suurtele saastajatele». Ta tõotas olla «teistsugune peaminister».

Ta lubas asutada analoogravimeid tootva riikliku ravimifirma, mis hakkaks tarnima odavama hinnaga ravimeid riiklikele haiglatele. Lisaks lubas ta riigistada raudteed, vee, postiteenused ja elektrivõrgu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles